Австралия се ангажира да намали парниковите емисии с 43%

  • 16 юни 2022 09:18

  • 1133
  • 2
Австралия се ангажира да намали парниковите емисии с 43%
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Новото правителство на Австралия в четвъртък официално се ангажира с по-амбициозна цел за намаляване на парниковите газове от 43% до края на десетилетието в изпълнение на ключово предизборно обещание, съобщава Асошиейтед прес.

Предишното консервативно правителство беше свалено от гласоподавателите на изборите на 21 май, след като се придържаше към обещанието от седем години да намали емисиите на Австралия само с 26% до 28% под нивата от 2005 г. до 2030 г.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че е писал до изпълнителния секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата Патриша Еспиноза Кантелано, за да я информира за новата цел на Австралия до 2030 г.

Албанезе каза, че законодателството за закрепване на новата цел в закон ще бъде представено в новия парламент, който ще заседава за първи път на 26 юли. Целта обаче не зависи от одобрението на парламента.

Инвестициите в енергийния сектор на Австралия бяха задържани през деветте години на власт на предишното правителство поради неуспеха на администрацията да се споразумее за политика в областта на климата, каза Албанезе.

"Това, за което бизнесът плаче, е сигурността на инвестициите", каза Албанезе. "Сигурността, че трябва да инвестират в по-дълъг период от време от политическия цикъл от три години."

Моди заяви, че Индия цели да постигне въглеродна неутралност до 2070 г.

Австралия е един от най-големите износители на въглища и втечнен природен газ в света, което прави намаляването на зависимостта от изкопаеми горива политически проблем. Предишното правителство беше широко смятано за изоставащо сред богатите страни в борбата с изменението на климата.

Съединените щати се ангажират да намалят емисиите с между 50% и 52% под нивата от 2005 г. до 2030 г. Великобритания се ангажира да намали емисиите с 68% под нивата от 1990 г.

Ангажиментът за 2030 г. идва, тъй като голяма част от населението на Австралия е изправено пред покачващите се цени на електроенергията и газа, дължащи се отчасти на войната между Русия и Украйна.

Големи части от Югоизточна Австралия са изправени пред заплахата от прекъсване на електрозахранването поради редица причини, включително необичайно студено начало на зимата в Южното полукълбо и непланирани прекъсвания на застаряващите поколения, работещи с въглища, които ще бъдат изключени в рамките на години и не се поддържат адекватно.

Калина Христова
1133 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.16 | 11:57

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИИИ

2022.06.16 | 10:06

1
"непланирани прекъсвания на застаряващите поколения, работещи с въглища, които ще бъдат изключени в рамките на години и не се поддържат адекватно." може ли превод?

Добави коментар

Водещи новини