Очаквано оспорвани избори в Австралия

  • 20 май 2022 16:53

  • 411
  • 0
Очаквано оспорвани избори в Австралия
© Getty (архив)

Австралийците ще гласуват утре, на 21 май, на парламентарни избори след шестседмична кампания, която се фокусира върху подхранваната от пандемията инфлация, върху климатичните промени и върху опасенията от създаването на китайски военен аванпост на по-малко от 2000 км от австралийския бряг.

Консервативната коалиция на премиера Скот Морисън се стреми към четвърти тригодишен мандат, нещо което се случва рядко в Австралия.

Морисън започна кампанията през април, като призова избирателите да оставят на власт правителството, направило така, че нивото на смъртността в страната по време на пандемията да е едно от най-ниските сред всички развити икономики, вместо да рискуват с подкрепа за опозиционната левоцентристка Лейбъристка партия.

В Австралия се очакваше още в края на миналата година да бъдат произведени предсрочни избори,  тъй като Морисън се надяваше да извлече политически дивиденти от успеха на своето правителство да ограничи разпространението на COVID-19 през първата година на пандемията.

Предизборната надпревара в Австралия се заплита на финалната права

Но неговият прякор „СкоМо“ (абревиатура от Скот Морисън) беше променен от критиците на „СлоМо“ (Бавният Морисън) преди една година, когато ваксинационната кампания в страната изостана с месеци от планирания график.

Досега през тази година Австралия е регистрирала над два пъти повече смъртни случаи от COVID-19, отколкото през първите две години на пандемията. Около 8000 души са починали от коронавируса сред 26-милионното население на Австралия. През 2020 г. и 2021 г. са починали само 2239 души. По-заразните варианти на вируса помрачиха положителните резултати, постигнати от правителството по отношение на пандемията.

Днес правителството промени правилата за гласуване, за да даде възможност на хиляди хора, които наскоро са били заразени с COVID-19, да гласуват по телефона.

„Въвеждането на тази промяна толкова късно не е лишено от риск, но смятаме, че усилието си заслужава, особено предвид настроенията на обществото, и затова помолихме правителството да направи тази промяна и то се съгласи", заяви шефът на австралийската избирателна комисия Том Роджърс.

Роджърс каза, че някои избирателни секции ще бъдат затворени в събота, тъй като много от 105 000-те изборни служители са болни от вируса или от грип. Наложило се е резервисти от армията да ги заместят.

Пандемията и войната в Украйна повишиха разходите за живот и поставиха под съмнение хвалбите на консерваторите, че управляват по-добре икономиката на страната в сравнение с лейбъристите.

След като годишната инфлация се покачи до 5,1 процента през първото тримесечие, централната банка повиши основния си лихвен процент за първи път от повече от 11 години - от 0,1 на 0,35 процента.

Две седмици след като през ноември 2007 г. парите в наличност се повишиха с четвърт процент до 6,75 процента, консервативното правителство на премиера  Джон Хауърд беше отстранено при вот, сложил край на продължилото над 11 години негово управление.

Говорителят на опозицията, отговарящ за финансовите въпроси, Джим Чалмърс определи повишаването на лихвите този месец като ,,пълна криза с разходите за живот под ръководството на Скот Морисън".

Лейбъристите взеха на прицел и външнополитическите пълномощия на правителството, след като по време на предизборната кампания Китай и Соломоновите острови потвърдиха, че са финализирали двустранен пакт за сигурност. Лейбъристите определиха това като най-големия провал на австралийската външна политика в Тихия океан след Втората световна война.

Австралия вече има пакт за сигурност със Соломоновите острови и е най-щедрият доставчик на чуждестранна помощ за обеднялата островна държава в южната част на Тихия океан.

През ноември външният министър Марис Пейн е предложил удвояване на австралийската помощ за Тихоокеанския регион до 2,88 млрд. австралийски долара (2 млрд. щатски долара) годишно, за да се противодейства на нарастващото влияние на Китай, съобщи днес вестник „Ди Аустрелиън“, позовавайки се на неназовани източници. Но колегите ѝ от комисията по национална сигурност към кабинета ѝ отхвърлили идеята. Морисън отказа да потвърди или отрече информацията на вестника поради секретността на обсъжданията в комисията.

А в отговор на въпрос на репортер дали би обмислил удвояване на помощта за тихоокеанския регион с цел противопоставяне на действията на Пекин, Морисън заяви: „Вие предполагате, че ако просто удвоите финансирането в Тихия океан, тогава по някакъв начин китайското правителство няма да има никакво влияние или няма да успее да се опита да наложи или да упражни влиянието си в югозападната част на Тихия океан“, каза той. „Това е вашето предположение и то не е вярно“, заяви той.

Премиерът на Соломоновите острови Манасе Согаваре увери, че в страната му няма да има китайска военноморска база, а Китай отрича да се стреми към военно присъствие на островите.

Високопоставени депутати от управляващото мнозинство заявиха, че моментът на сключване на споразумението между Китай и Соломоновите острови по време на предизборна кампания е доказателство, че Пекин се опитва да подкопае перспективите на управляващата коалиция за преизбиране.

Правителството твърди, че Пекин иска смяна на ръководството, тъй като е по-малко вероятно една лейбъристка администрация да се противопостави на китайския икономически натиск.

Освен че води кампания срещу лейбъристите, консервативната Либерална партия на Морисън се бори с ново предизвикателство от страна на независими кандидати, които се противопоставят сега на преизбирането на ключови депутати на досегашните управляващите в техните партийни бастиони. Независимите кандидати или така наречените "зелени" кандидати искат по-решителни действия на правителството за намаляване на емисиите на парникови газове в Австралия, отколкото предлагат правителството и лейбъристите.

Целта на правителството е до 2030 г. емисиите на парникови газове в Австралия да бъдат намалени с 26-28 процента спрямо нивата от 2005 г. Лейбъристите обещават намаление от 43 процента.

Според последните проучвания на общественото мнение лейбъристите имат малка преднина пред коалицията. Но доверието в социолозите все още не се е възстановило след грандиозния им провал на изборите през 2019 г.

Разпределението на гласовете между правителството и лейбъристите през 2019 г. беше 51,5 към 48,5 процента - коренно противоположно на резултата от петте най-големи социологически допитвания в Австралия, предаде АП, цитриниа от БТА.

 

Валери Зайцев
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини