Лейбъристите в Австралия имат достатъчно депутати, за да управляват самостоятелно

  • 31 май 2022 10:21

  • 637
  • 2
Лейбъристите в Австралия имат достатъчно депутати, за да управляват самостоятелно
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Лявоцентристката Лейбъристка партия  в Австралия си е осигурила достатъчно места в долната камара на парламента, за да управлява самостоятелно, съобщиха медиите днес, което ѝ позволява да състави правителство без подкрепата на независими депутати или малки партии, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че управляващата консервативна коалиция отстъпи почти веднага след гласуването на 21 май, близките резултати на някои места и високите нива на гласуване по пощата запазиха окончателния резултат несигурен 10 дни след изборите.

Понастоящем изглежда сигурно, че лейбъристите ще спечелят 76 от 151 депутати в долната камара на парламента, съобщиха днес медии от страната-континент, допълвайки, че окончателният брой на гласовете може да нарасне до 77, тъй като преброяването продължава на две места.

Осигуряването на мнозинство намалява риска за лейбъристите, че ще трябва да преговаря с група от 16 независими депутати или представители на зелените,  които се занимават с проблемите на климата, за приемане на законодателни актове, въпреки че все още ще трябва да спечелят допълнителна подкрепа за законите в горната камара на парламента.

Новият премиер Антъни Албанезе посочи борбата срещу промените в климата за свой приоритет.

Лейбъристът Антъни Албанезе встъпи в длъжност като премиер на Австралия

Албанезе назначи временно министерство по-малко от два дни след изборите, за да може да присъства на предварително насрочена среща на четиристранната група за сигурност в Япония, която включва и САЩ, Индия и Япония.

Министър-председателят свика партийно заседание за днес, за да обсъди състава на пълен кабинет и се очакваше да направи назначенията в рамките на следващия ден.

Валери Зайцев
637 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.01 | 08:51

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИИ
PaulaFox

2022.05.31 | 12:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини