Австралийските въоръжени сили ще сменят хеликоптерите си европейско производство с машини от САЩ

  • 10 декември 2021 14:13

  • 1375
  • 1
Австралийските въоръжени сили  ще сменят хеликоптерите си европейско производство с машини от САЩ
© Getty (архив)

Австралийските въоръжени сили съобщиха днес, че възнамеряват да изтеглят от употреба своите проектирани в Европа хеликоптери "Тайпан" и вместо това да закупят хеликоптери "Блек хок" и "Сийхок", тъй като американските машини са по-надеждни, предаде АП, цитирина от БТА.

Този ход идва по-малко от три месеца след като Австралия отмени сделка за закупуване на френски конвенционални подводници за сметка на подводници с ядрено задвижване, построени с технологии от САЩ и Великобритания и предизвика силния гняв на Франция.

Франция критикува решението на Австралия за разтрогването на голям договор за френски подводници

Австралия притежава 47 хеликоптери "Тайпан", проектирани от Еърбъс, които трябваше да са на служба до 2037 г., но често остават на земята заради технически проблеми. Австралия ще престане да ги използва и ще закупи 40 хеликоптери, проектирани от Локхийд-Мартин, за които ще заплати 7 милиарда австралийски долара (4,8 милиарда щатски).

Премиерът Скот Морисън каза, че Австралия засилва отбранителните си способности и е развила добри партньорства, особено със САЩ.

Скот Морисън

"Хеликоптерите "Тайпан" просто не отговориха на очакванията", каза Морисън. "И ние искаме да сме сигурни, че нашите сили за отбрана са екипирани с възможно най-доброто за защита на страната ни оборудване, а хеликоптерите "Блек хок" ще осигурят това", добави той.

Министърът на отбраната Питър Дътън каза, че експлоатацията на хеликоптерите "Блек хок" е много по-евтина и че служители са изказвали опасения относно програмата "Тайпан" през последните десет години. "Девет пъти те са се оказвали негодни за летене и аз просто няма да поставя нашите хора в такава позиция", заяви Дътън. Според него новите хеликоптери ще направят взаимодействието между въоръжените сили на Австралия и САЩ по-лесно - важно съображение предвид нестабилността в региона.

Китай се беше разгневил от промяната в сделката за австралийските подводници и заяви, че е безотговорно от страна на САЩ и Великобритания да изнасят ядрени технологии.

Политици от опозицията казаха, че австралийското правителство е похарчило милиарди долари за лоши решения по много от договорите в сферата на отбраната.

 

Валери Зайцев
1375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Има ли изненадани?

2021.12.10 | 14:27

1
Дори ние (е, не ние, а един "действащ" и много корумпиран политик с Чекмеджета и неговата ДС–кypва с голямо ШКЕМБЕ), великите расови арийски ганьовци, клекнахме на военно-промишления комплекс на САЩ и се бръкнахме ненужно за милиарди, какво остава за територия-пионка, в която САЩ са сменяли министър председател с полупреврат :)

Добави коментар

Водещи новини