Макрон и Байдън обсъждат доставката на подводници за Австралия

  • 22 септември 2021 18:43

  • 1370
  • 2
Макрон и Байдън обсъждат доставката на подводници за Австралия
© gettyimages

Президентите на Съединените щати и Франция - Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и Еманюел Макрон ще проведат тази вечер телефонен разговор в опит да изгладят конфликта заради скъсването на договора за доставка на френски подводници за Австралия.

Преди пет години Париж и Камбера договориха доставка на френски подводници за австралийската флота на стойност 31 млрд. евро.

Франция приветства подкрепата на ЕС в кризата с подводниците

Преди седмица обаче австрийският премиер Скот Морисън внезапно заяви, че е сключил сделка със САЩ и Великобритания за ядрени подводници и че френските доставки вече са излишни. В отговор Макрон отзова посланиците си от Канбера и от Вашингтон, предаде БТА.

Байдън, от своя страна, поиска телефонен разговор с френския си колега, за да изглади противоречията.

От Елисейския дворец заявиха, че Макрон очаква конкретни стъпки от САЩ за възстановяване на взаимното доверие. Байдън следва да признае, че е трябвало да се консултира с френския си съюзник преди да вземе решение за подводниците. Освен това американският президент трябва да признае нуждата на Европа да засили суверенитета си и отбранителните способности, посочи сътрудник на Макрон за новините добрината

Мая Йорданова
1370 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
катана катана

2021.09.23 | 11:19

2
тоя пък Макрон за кво се мисли, я да мълчи, ако не бяха англичаните и САЩ, франция нямаше да има, Хитлер ги окупира за 24 часа, тиз страхлив народ, и половината станаха колаборанти на германия.
Росен

2021.09.22 | 21:02

1
Щях да се учудя ако някой друг беше сложил прът в колелото на Франция.

Добави коментар

Водещи новини