Франция критикува решението на Австралия за разтрогването на голям договор за френски подводници

  • 16 септември 2021 12:38

  • 1364
  • 0
Франция критикува решението на Австралия за разтрогването на голям договор за френски подводници
© Getty Images/Guliver (архив)

Франция разкритикува днес Канбера и Вашингтон заради австралийския "удар в гърба" и "бруталното" решение на Джо Байдън след обявяването на стратегическото партньорство между Австралия, САЩ и Великобритания в сферата на сигурността, довело и до разтрогване на голям договор на Канбера с Париж за доставката на френски конвенционални подводници за Австралия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Казано на добър френски, това беше наистина удар в гърба", възмути се френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Франс ентер. Той каза, че е ядосан и изпитва горчивина заради случилото се.

"Установихме с Австралия отношения на доверие. Това доверие беше предадено", допълни Льо Дриан, който сключи по времето, когато беше френски министър на отбраната, с Австралия договора за построяването и доставката на 12 конвенционални подводници. Тогава този договор между Франция и Австралия бе определен като "договора на века".

Същевременно френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви пред радио Ер Еф И, че разтрогването от страна на Австралия на големия договор, сключен с Франция за доставката на конвенционалните подводници, е "много лоша новина за спазването на дадената дума". Тя определи това и като много сериозно решение в областта на международната политика.

Австралийският премиер Скот Морисън обяви тази нощ, че разтрогва договора на стойност 90 милиарда австралийски долара, сключен през 2016 г. с Франция. Това стана малко след като Морисън, заедно с Байдън и британския премиер Борис Джонсън обявиха ново стратегическо тристранно партньорство в сферата на сигурността, включващо по-специално доставката на ядрени подводници от Вашингтон на Австралия.

По повод на всичко това днес двамата френски министри не бяха пестеливи и в думите си по адрес на Байдън.

"Това едностранно, брутално и непредвидимо решение прилича много на онова, което правеше Тръмп", заяви Льо Дриан.

"Научихме по един брутален начин от изявление на президента Байдън, че договорът между Франция и австралийците се прекратява и че САЩ ще направят ядрено предложение австралийците, чието съдържание не ни е известно. Подобно нещо не се прави между съюзници. Ние говорихме за всичко това със САЩ наскоро и ето, че сега идва това разтрогване на договора. Това е нетърпимо", подчерта Льо Дриан.

Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели

Парли пък заяви, че Франция си дава трезво сметка за начина, по който САЩ гледат на своите съюзници и партньори. На въпрос дали Франция ще иска изплащане на евентуални компенсации, Парли отвърна: "Ние ще проучим всички пътища" и ще се опитаме да ограничим възможно най-много последиците за Навал груп". Именно тази компания трябваше да произведе подводниците за Австралия.

"Ще трябва да получим разяснения. Ние имаме договори. Трябва австралийците да ни обяснят как мислят да излязат от тези договори", пък заяви Льо Дриан и поиска обяснения както от Канбера, така и от Вашингтон.
 

Константин Тодоров
1364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини