Австралия иска "Фейсбук" да носи отговорност за анонимните коментари

  • 07 октомври 2021 12:57

  • 252
  • 1
 Австралия иска "Фейсбук" да носи отговорност за анонимните коментари
© Getty (архив)

Премиерът на Австралия Скот Морисън нарече днес социалните медии "дворци на страхливците" и предупреди, че цифровите платформи, включително "Фейсбук" трябва да носят отговорност за клеветническите коментари, поствани анонимно, предаде АП, цитирана от БТА.

По думите му платформите, които не разкриват идентичността на хората, правещи обидни коментари, също трябва да бъдат държани отговорни за тези коментари.

"Страхливците, които отиват анонимно в социална медия и петнят хора, тормозят ги, измъчват ги и правят обидни изказвания, трябва да бъдат държани отговорни", заяви Морисън.

"Социалните медии станаха дворци на страхливците, в които хората могат просто да влизат, да не казват кои са, да рушат живота на хората, да говорят по техен адрес най-неверни и обидни неща. И правят това безнаказано" добави той.

Анонимните коментатори, които използват социалните медии за обиди и клевети, са поредната конфликтна тема в отношенията на правителството на Морисън и американския технологичен гигант. Австралийските власти изискват потребителите на социалните мрежи да се идентифицират.

По-рано тази година Канбера прие закон, който задължава "Гугъл" и "Фейсбук" да плащат за журналистическо съдържание. В Австралия действа и законодателство, според което ръководители на социални медии може да бъдат вкарани в затвора, ако техните платформи разпространяват изображения с насилие.

Германски съд наложи правила на Фейсбук при блокирането на профили

Валери Зайцев
252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.07 | 21:23

1
И за ваксините да носи отговорност.

Добави коментар

Водещи новини