Гугъл беше осъден да плати обезщетение на оклеветен австралийски политик

  • 06 юни 2022 14:18

  • 332
  • 0
Гугъл беше осъден да плати обезщетение на оклеветен австралийски политик
© Getty images (архив)

Федерален австралийски съд постанови днес Гугъл да плати обезщетение от повече от 466 000 евро на австралийски политик, който е бил оклеветен във видеа, разпространени от комик в ЮТюб, предаде АФП, цитирана от БТА.

През 2020 г. Джон Бариларо е бил вицепремиер на щата Нов Южен Уелс, когато станал обект клевета на австралийски комик, познат под псевдонима "френдлиджордис". Във видеата, разпространени в ЮТюб, той е обвинен в корупция и се имитира италианският му акцент.

В съда Бариларо колабира, докато гледа едно от видеата, заснето от комика в луксозна къща, която политикът притежаваше и наемаше в Еър Би ен Би.

"Травмиран съм от всички това", каза австралийският политик, свидетелствайки пред съда.

В край на 2021 г. той сключи споразумение с "френдлиджордис", чието истинско име е Джордан Шанкс.

Комикът поднесе своите извинения и се съгласи да промени съдържанието на видеата, които са били гледани над един милион пъти в ЮТюб.

Съдия Стивън Реърс постанови, че Гугъл, който е собственик на мрежата ЮТюб, е отговорен за вреди, нанесени на Бариларо от декември 2020 г. нататък, когато адвокатите на политика са писали на американският гигант, за да поискат той да изтегли обидните видеа.

Съдията осъди Гугъл да плати обезщетение с лихвите.

"Фейсбук" блокира новинарските публикации в Австралия

Валери Зайцев
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини