Ледниците в Аляска отстъпват с рекордни темпове

  • 10 декември 2019 16:28

  • 775
  • 0
Ледниците в Аляска отстъпват с рекордни темпове
© Pixabay

В Аляска скоро ще приключи година, която се очертава като най-горещата, откакто се води статистика, белязана от топене на ледници с рекордни или почти рекордни темпове и изливане на води в покачващите се световни морета, предаде Ройтерс.

Ледникът Лемън Крийк в близост до столицата на Аляска Джуно, за който се води статистика от 40-те години на миналия век, бележи втора поредна година на рекордни загуби на маса с 3 метра, заличени от повърхността, съобщава Луис Сас от Американския геоложки институт. Сас е сред експертите, които пътуват до наблюдаваните ледници, за да правят измервания през есента.

По думите на учения топенето стига чак до върха. "Това е много лош признак за ледник", казва той. Топенето на голяма височина означава, че няма натрупване на сняг, който да се уплътнява в леда и да помага за компенсиране на загубите на по-малка височина.

Учени: Плаващият лед е съвсем малко в Чукотско и Берингово море

Ледникът Улвърин на полуостров Кенай, южно от Анкъридж, бележи втората най-сериозна загуба, откакто се води статистика от 60-те години на миналия век. Сас казва, че рекордът от 2004 г. не е наподобен само защото голяма част от ледника вече се е стопила. "Долната му част е напълно изчезнала", казва ученият.

Драстично топене се наблюдава и в Националния парк "Фиорди Кенай", посетен навремето от бившия президент на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият с цел да привлече общественото внимание към климатичните промени. Намиращият се в парка ледник Беър - популярна туристическа атракция, е отстъпил с километър само за 11 месеца.

Специалистите отбелязват, че дори Таку - един от малкото ледници в Аляска, които напредват, вече губи лед с бързи темпове.

БТА
775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини