Австралийската католическа църква се ангажира да не толерира сексуалните посегателства

  • 31 август 2018 10:21

  • 922
  • 0
Австралийската католическа църква се ангажира да не толерира сексуалните посегателства
© gettyimages

Австралийските католически лидери обещаха никога да не се повторят сексуалните посегателства, в които се оказа замесена и австралийската католическа църква, но отхвърлиха препоръката за нарушаване на тайната на изповедта, което би позволило на свещеници да подават сигнали за подобни издевателства. Тази препоръка бе отправена от Кралска комисия, провела разследване за реакцията на църквата на случаите на сексуални посегателства, съобщава БТА.

Разследването приключи миналата година. То продължи пет години. Разследващата комисия заключи, че десетки хиляди деца са били обект на сексуално посегателство от 1960 г. до 2015 г. в различни австралийски институции, в това число училища, църкви и други организации. В доклада на комисията имаше редица препоръки.

В отговор на тях сега Конференцията на австралийските епископи каза, че ще приеме 98 процента от препоръките и се зарече да сложи край на прикриването на посегателствата. Конференцията обеща повече прозрачност и отчетност, както и план за действие срещу посегателствата. Но Комисията отказа да приеме препоръката за нарушаване на тайната на изповедта. Председателят на Конференцията Марк Колъридж каза, че отхвърлянето на тази препоръка не е защото "католическите лидери се смятат извън закона", а защото премахването на тайната на изповедта няма да увеличи сигурността на децата.

"Не приемаме идеята, че сигурността и тайната на изповедта се изключват взаимно", допълни той.

Разследващата комисия представи изводите си миналия декември, след като се свърза с над 15 000 души, твърдящи, че са жертви на педофилски посегателства, в които е била замесена църквата, сиропиталища, спортни клубове, училища и младежки асоциации. Над 4000 институции попаднаха в обхвата на обвиненията. Изслушванията на жертвите бяха или открити за обществеността, или при закрити врата. Много от гореспоменатите институции са били католически. Комисията установи, че 7 процента от всички свещеници са били предполагаеми извършители на посегателства над деца.

Миналия месец австралийското правителство представи 10-годишна национална схема на стойност 4 милиарда австралийски долара за оцелелите от посегателствата, които ще могат да искат компенсации от институциите, в които са били извършени престъпленията. Католическата църква вече прие да се присъдени към схемата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини