В Колумбия започва стерилизация на хипопотамите на покойния наркобарон Пабло Ескобар

  • 15 ноември 2023 14:09

  • 479
  • 1
В Колумбия започва стерилизация на хипопотамите на покойния наркобарон Пабло Ескобар
© pixabay

Във вторник в Колумбия започна стерилизацията на хипопотами, потомци на животни, внесени и отглеждани незаконно от покойния наркобарон Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век, съобщава Асошиейтед прес.

Два мъжки хипопотама и една женска са подложени на хирургическа стерилизация, съобщиха органите по опазване на околната среда. Това е част от по-мащабните усилия на правителството да контролира популацията на повече от 100 от бозайниците, които се разхождат без надзор в околността около бившето имение на Ескобар. 

Планът включва стерилизация на 40 хипопотама годишно, прехвърляне на някои от тях в други държави и евентуално евтаназия.

Хипопотамите, които са се разпространили от имението на Ескобар в близките реки, където благоденстват, нямат естествени врагове в Колумбия и са обявени за инвазивен вид, който може да наруши екосистемата.

Колумбия ще евтаназира и стерилизира част от хипопотамите на Пабло Ескобар

Група хипопотами са докарани през 80-те години на миналия век в Хасиенда Наполес - частната зоологическа градина на Ескобар, която се превръща в туристическа атракция след смъртта му през 1993 г. Повечето от потомците на тези животни живеят днес свободно в реките и се размножават без контрол.

Стерилизацията отнема време, тъй като откриването и улавянето на териториалните, агресивни тритонни животни е сложно, казва Давид Ечевери Лопес, началник на службата по околна среда, отговарящ за плана.

Дъждовете в района са усложнили усилията за залавяне на животните. По-голямото количество трева означава, че „те имат свръхпредлагане на храна, така че залагането на примамки за залавянето им става още по-сложно“, обясни Ечевери.

Хипопотамите на Пабло Ескобар се размножават неконтролируемо в Колумбия

Правителството изчислява, че в Колумбия има 169 хипопотама, особено в басейна на река Магдалена, и че ако не се вземат мерки, до 2035 г. те може да достигнат 1000 екземпляра.

Когато планът беше обявен за първи път, Министерството на околната среда заяви, че процедурата е скъпа - всяка стерилизация струва около 9800 долара, крие рискове за хипопотама, включително алергични реакции към упойката или смърт, както и рискове за ветеринарния персонал, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
479 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.15 | 21:01

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини