Кандидатите за президентския пост на Аржентина представиха визията си за справяне с кризата

  • 05 октомври 2023 15:07

  • 639
  • 0
Кандидатите за президентския пост на Аржентина представиха визията си за справяне с кризата
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Основните кандидати за президентския пост на Аржентина участваха в първи дебат, по време на който размениха обвинения кой е виновен за икономическата криза в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според законодателството на латиноамериканската страна трябва да се проведат два задължителни дебата преди президентските избори на 22 октомври. Първият дебат се фокусира върху икономиката, образованието, правата на човека и "демократичното съжителство". Той се водеше при предварително установен формат и строги правила, които оставиха малко време на кандидатите да развият в детайли своите тези по всички дебатирани въпроси.

Ултралибералният кандидат Хавиер Милей (на главната снимка), който предлага доларизация и води в социологическите проучвания, предложи "да се реформира държавата, драстично да се намалят публичните разходи, да се намалят данъците, да се опрости данъчната система, да се дерегулира икономиката, да се засили приватизацията, за да "се отървем от вредните държавни компании". Той заяви и, че иска да се отвори икономиката и да се затвори централната банка. Милей каза, че с такива реформи за 15 години Аржентина "може да достигне жизнен стандарт, подобен на този в Италия или Франция, а след 20 години и стандарта на Германия. "При 35 години реформи, извършвани от него, Аржентина ще достигне стандарта на САЩ", заяви Милей.

Серхио Маса, кандидатът на управляващата партия, се извини за икономическите трудности, изпитвани от страната в последно време, но се опита да се дистанцира от "грешките", които правителството е направило, преди той да стане министър на икономиката. "Наясно съм, че инфлацията е огромен проблем в Аржентина", каза Маса.

Серхио Маса

Десноцентристката кандидатка Патрисия Булрич пък заяви, че ще премахне инфлацията, ако дойде на власт, но не навлезе в подробности как точно ще направи това.

Вторият дебат, посветен на сигурността, работата, жилищната политика, околната среда и личностното развитие ще се проведе следващата неделя в Буенос Айрес.

Грабежи и инфлация предвещават грозен балотаж за президент на Аржентина

Последвайте канала на

Валери Зайцев
639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини