Аржентина ще бори огромната инфлация в страната с дигитална валута

  • 04 октомври 2023 19:29

  • 942
  • 2
Аржентина ще бори огромната инфлация в страната с дигитална валута
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Кандидатът за президент на Аржентина Серхио Маса обеща да дигитална валута на централната банка (CBDC), ако бъде избран. По думите му това ще "оправи" дълготрайната инфлационна криза в Аржентина.

"Ясно ми е, че инфлацията е огромен проблем в Аржентина. Ще пуснем цифровата валута. Тя ще работи в световен мащаб", каза вторият водещ кандидат в страната.

Маса, който в момента е министър на икономиката, отхвърли идеята Аржентина да премине към щатския долар:

Изненада в Аржентина: Поддръжникът на биткойн Хавиер Милей с най-много гласове на първичните президентски избори

"Доларизацията е това, което проблеми. Бъдете патриоти и защитавайте нашата валута, не насърчавайте използването на щатския долар", каза той.

Общите избори в Аржентина ще се проведат на 22 октомври. Думите на Маса противоречат на другия фаворит - Хавиер Милей, пише dir.bg. 

Може ли бивш треньор по тантричен секс да спаси Аржентина?

Милей иска Аржентина да премине към щатския долар, а освен това е застъпник на използването на биткойн като легално платежно средство. Той дори се закани да ликвидира Централната банка на страната.

Икономисти виждат и двете предложения като крайни и популистки. Не е ясно как приемането на дигитална валута ще спре инфлацията. Тя обаче създава риск от по-голям правителствен контрол. Междувременно възприемането на силно волатилен актив като биткойн също може да генерира загуби.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
942 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.05 | 00:49

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

2023.10.04 | 20:27

1
И как ще бори инфлация? Дигитална или не щом има повече парични единици отколкото стоки и услуги принципа е същия. Пробутват им пликазки за лека нощ за да ги вкарат в зигиталния концлагер

Добави коментар

Водещи новини