Нетните валутни резерви на Аржентина са достигнали отрицателни стойности

  • 07 юли 2023 17:16

  • 456
  • 0
Нетните валутни резерви на Аржентина са достигнали отрицателни стойности
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Аржентина има отрицателни нетни валутни резерви - между -4,5 милиарда долара и -7 милиарда долара, според анкетирани от Ройтерс анализатори. Така експертите подчертават резкия недостиг на твърда валута, който възпрепятства изплащането на дълговете на южноамериканската страна.

Аржентина, която е голям производител на зърно, бърза да преструктурира програмата си за заем от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ), след като историческа суша нанесе щети на реколтата от соя и царевица, които са основни източници за постъпления от износ. Това е принудило доставчиците да забавят плащанията, а миналия месец за плащанията към МВФ са използвани китайски юани. 

Свиването на валутните резерви на Аржентина може да застраши способността на страната да изпълнява задълженията си, като най-големите ѝ дългове са към МВФ и международните кредитори. Отрицателните нетни резерви са рядко явление и са признак за сериозен икономически натиск. Ударената от тежка криза Турция например обяви отрицателни резерви за периода май-юни, преди те да бъдат възстановени, посочва БТА. 

Аржентина ще получи финансиране в размер на над 1 млрд. долара

Аржентинската централна банка публикува данни за брутните резерви, които са се понижили до най-ниското равнище от 2016 година - 27,5 милиарда долара, но това не води до освобождаване на нетни чуждестранни резерви, което означава готови достъпни средства, обикновено долари, и те да бъдат използвани за погасяване на дълговете и разходите за внос. 

Седмината анализатори, анкетирани от Ройтерс, са заложили средно на нетни валутни резерви от около -5 милиарда долара, понижавайки оценката си се с още 1 милиард долара след изплащането на купонната облигация, дължима на днешна дата. 

"Проблемът с резервите е огромен за аржентинската икономика и той трудно може да бъде разрешен в краткосрочен план", каза в интервю финансов мениджър от чуждестранна частна банка в Аржентина.

Говорител на централната банка посочи, че данните за нетните резерви не са официални. "Подобни данни не са съобщавани никога. Това е част от информация за резервите на банката", коментира говорителят.

Аржентинското правителство се опитва да постигне споразумение, за да ускори изплащането на средствата от МВФ и да облекчи свързаните с тази програма икономически цели, включително натрупването на валутни резерви до съответното договорено равнище, което е доста над сегашното. 

Управляващата перонистка коалиция се надява да постигне подобно споразумение до предстоящите през октомври избори, когато гласоподавателите ще избират нов президент с надвисналата сянка на годишна инфлация от над 100 процента, отчетливо обезценяване на песото и все по-високи равнища на бедност. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини