МВФ се надява тази седмица да финализира дългово споразумение с Аржентина

  • 24 юли 2023 10:27

  • 316
  • 0
МВФ се надява тази седмица да финализира дългово споразумение с Аржентина
© Getty Images (архив)

Международният валутен фонд (МВФ) очаква през идните дни да финализира основата за споразумение на работно ниво с Аржентина за преразглеждане на кредитната програма на страната, която е на стойност 44 млрд. долара, съобщи институцията, цитирана от Ройтерс. 

Очаква се страната да представи данъчни и валутни мерки, които на практика ще обезценят песото, като част от споразумението, съобщи в. "Файненшъл таймс". Изданието допълва, че Буенос Айрес ще въведе нов преференциален валутен курс за износа на селскостопански продукти и мита върху вноса. 

Нетните валутни резерви на Аржентина са достигнали отрицателни стойности

Между 31 юли и 1 август настъпва падежът на задължения на Аржентина на стойност около 3,4 млрд. долара, докато същевременно нетните валутни резерви на централната банка са с около 6,5 млрд. долара на червено. 

Страната се надява да постигне изменение на икономическите цели, договорени с МВФ и да получи по-рано някои плащания от Фонда, предвидени за тази година, на фона на тежката финансова криза в страната и евентуалното изостряне на недостига на резерви.

Страната, която се бори също така с висока инфлация и значителен бюджетен дефицит, понесе голям удар върху валутните си резерви заради тежката суша, която силно сви основния ѝ износ - селскостопанската продукция, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини