Венецуела: Искаме да възстановим военните си връзки с Колумбия

  • 10 август 2022 10:14

  • 355
  • 1
Венецуела: Искаме да възстановим военните си връзки с Колумбия
© Getty images (архив)

Венецуела ще се опита да възстанови военните си връзки със съседна Колумбия, заяви вчера венецуелският министър на отбраната на фона на продължаващите от години конфликти в отношенията между двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Венецуелският генерал Владимир Падрино заяви, че е получил инструкции от президента Николас Мадуро (на снимката) да се свърже с колумбийския министър на отбраната Иван Веласкес, за да "възстановят военните си отношения", съобщи венецуелското министерство на отбраната.

Колумбийското министерство на отбраната не отговори веднага на запитване за коментар.

Двете страни са в процес на възстановяване на дипломатическите отношения, след като Каракас ги прекъсна напълно през 2019 г. след подкрепян от САЩ опит на венецуелската опозиция да пренесе хуманитарна помощ в страната от Колумбия, който Каракас сметна за агресия от страна на Богота.

Венецуела и Колумбия възобновяват дипломатическите си отношения

Одит от 2021 г., извършен от Американската агенция за международно развитие (USAID) установи, че бившата администрация на Тръмп в САЩ не е била планирала помощта в съответствие с хуманитарните принципи. На 28 юли новото правителство на Колумбия и Венецуела обявиха, че ще назначат посланици в столиците на двете страни след години без дипломатически отношения и ще работят за повишаване на сигурността по общата им граница.

Колумбия и Венецуела имат обща сухопътна граница с дължина 2219 километра и десетки нерегламентирани пропускателни пунктове, където се развиват дейности като търговия с гориво, контрабанда на горива и храни, както и трафик на наркотици. В миналото, колумбийски и венецуелски официални лица са си разменяли обвинения за липсата на сигурност.

Новоизбраният ляв президент на Колумбия Густаво Петро обаче вече обяви готовността си да възстанови и нормализира работата на граничните пропускателни пунктове.

Бивш партизанин се закле като президент на Колумбия

Валери Зайцев
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.11 | 11:55

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини