Бивш партизанин се закле като президент на Колумбия

  • 08 август 2022 14:29

  • 631
  • 4
Бивш  партизанин  се закле като президент на Колумбия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Густаво Петро, ​​първият ляв президент в историята на Колумбия, положи клетва снощи в Богота, в присъствието на стотици хиляди събрали се, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Той наследява много непопулярния Иван Дуке. Четиригодишният му мандат започва с подкрепата на лявото мнозинство в Конгреса, с което Колумбия, управлявана дълго време от консервативен елит, следва път, подобен на този на други латиноамерикански страни, в които надмощие вземат левите сили.

"Кълна се в Бог и обещавам на народа да следвам строго Конституцията и законите на Колумбия", заяви по време на церемонията по встъпване в длъжност 62-годишният бивш сенатор и бивш партизанин, който обеща радикални трансформации, особено по отношение на околната среда, борбата срещу неравенството и насилието, свързано с трафика на наркотици.

Петро се отказа от въоръжената борба преди три десетилетия, а днес положи клетва като президент на площад "Боливар" в Богота пред множество международни гости и огромен брой събрали се граждани.

Новият президент на Колумбия Густаво Петро се обърна във встъпителната си реч снощи към въоръжените групи, действащи в страната, като им предложи "правни изгоди", ако подпишат мирно споразумение.

Колумбийците гласуват днес на президентски избори

"Ние призоваваме всички въоръжени групировки да оставят оръжията в мъглявините на миналото. Да приемат правни облаги в замяна на мир и в замяна на окончателно прекратяване на насилието", заяви първият президент на колумбийската левица.

Освен това в речта си Петро призова за прекратяване на неуспешната "война срещу наркотиците" и за преминаване към "силна политика за предотвратяване на потреблението" в развитите страни.

"Време е за нова международна конвенция, която да приеме, че войната срещу наркотиците се е провалила", подчерта левият лидер на страната, която е първа по производство на кокаин в света.

Валери Зайцев
631 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.09 | 10:58

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУРВИИИИИИ

2022.08.08 | 14:56

1
Ето, че желанието за свобода на цялото човечество прогресира и в Колумбия, място, където краваристанците достатъчно време колонизираха населението. Нормалния свят в лицето на Русия, Китай, Иран, Сирия, Северна Корея, Виетнам, Лаос, целия Арабски свят, ЮАР, Венесуела, Никарагуа, Куба, Унгария, Казахстан, Беларус....спечели още един приятел. Новия президент трябва незабавно да измете всички американски мекерета, преди да са получили заповедите си от ЦРУ и да правят пучове,
Z

2022.08.09 | 02:23

3
Колумбия беше мястото, където в Латинска Америка Краваристана и ЦРУ имаха най-голямо влияние. От там дестабилизираха Венесуела например. Но сега най-после двата братски боливарски народа отново ще бъдат на правилната страна заедно. Всички краварски мекерета ще бъдат обесени по улиците на Богота.

2022.08.08 | 15:33

2
Смешник :)

Добави коментар

Водещи новини