Аржентина: Ще спазваме заложените в споразумението с МВФ цели

  • 12 юли 2022 14:27

  • 606
  • 0
Аржентина: Ще спазваме заложените в споразумението с МВФ цели
© Getty images (архив)

"Аржентина ще спазва предвидените в сключеното с Международния валутен фонд (МВФ) споразумение цели, най-вече намаляването на бюджетния дефицит до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 година". Това заяви днес новият министър на икономиката Силвина Батакис, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

Ще поддържаме договорените с МВФ цели. Това е споразумение, което сме подписали като държава и трябва да го спазваме, каза Батакис по време на първата си пресконференция, седмица след като пое поста.

Правителството на левоцентристкия президент Алберто Фернандес сключи в началото на годината споразумение с МВФ за преструктуриране на дълга на страната от 44 милиарда долара. Той в бил договорен с финансовата институция от правителството на предишния десноцентристки държавен глава Маурисио Макри.

Споразумението между Аржентина и МВФ предвижда серия от макроикономически мерки, за да се управлява хроничната инфлация в страната и да се намали бюджетния ѝ дефицит (3 на сто от БВП през 2021 г.) до 2,5 на сто през 2022 г. и 0,9 на сто през 2024 г., за да се достигне до изравняването им през 2025 г.

Министърът подчерта и необходимостта да се постави ред в държавните финанси след постпандемичното възстановяване на икономиката. "Няма да харчим повече от това", което имаме, подчерта тя.

Протести в Аржентина заради предоговарянето на дълга на страната

През 2020 г. аржентинската икономика се сви с 9,9 на сто заради пандемията от КОВИД-19. Тя се възстанови с 10,3 на сто през 2021 г. и според прогнозите на МВФ ще достигне 4 на сто през 2022 г.

"Споразумението с МВФ бе подписано преди повишаването на инфлацията на глобално равнище, напомни Батакис, подчертавайки, че прогнозите за 2022 година ще бъдат коригирани.

Аржентина регистрира инфлация от над 60 на сто на годишна основа до май 2022 г. Тя може да достигне дори до 76 на сто до края на годината", сочат прогнози на централната банка.

Силвина Батакис смени Мартин Гусман, инициатор през 2020 и 2022 година на преструктурирането на външния дълг на Аржентина. Министърът оповести на 2 юли оставката си след постоянните критики към политиката му от лявото крило на управляващите перонисти.

През първото тримесечие на 2022 г. общата стойност на аржентинския дълг е била 376 милиарда долара или 80 на сто от брутния вътрешен продукт, според официалните данни.

Валери Зайцев
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини