Масови протести в Аржентина с искане за по-високи заплати и по-ниска инфлация

  • 18 август 2022 10:22

  • 842
  • 1
© Getty images (архив)

Хиляди аржентинци изпълниха вчера центъра на Буенос Айрес, където се събраха на демонстрация с искане правителството да увеличи заплатите и помощите при безработица на фона на повишените потребителски цени и понижената стойност на песото, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заради икономическата криза в южноамериканската страна делът на бедните се увеличи до 40 процента от населението, а президентът Алберто Фернандес не успява да намери начин за справяне с инфлацията, която е в размер на около 70 процента на годишна база.

Инфлацията в Аржентина през юли достигна 71% на годишна база

Биейки барабани и развявайки знамена на профсъюзи и леви организации, повечето от които съюзници на управляващите, протестиращите преминаха по главни булеварди на столицата, където блокираха трафика и стигнаха до президентския дворец Каса росада и до сградата на Конгреса.

"Не можем да продължим с това ниво на инфлация, където всеки ден губим част от заплатата си", каза профсъюзният лидер Пабло Мояно и призова Фернандес да предприеме действия за поставяне на цените под контрол.

Цените в магазините за хранителни стоки постоянно се променят заради галопиращата инфлация. Само миналия месец те скочиха със 7,4 процента - най-голямото месечно увеличение от 2 десетилетия насам.

 

 

Валери Зайцев
842 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.18 | 10:56

1
мда, и тук скоро

Добави коментар

Водещи новини