Аржентина ще получи финансиране в размер на над 1 млрд. долара

  • 29 юни 2023 12:02

  • 353
  • 0
Аржентина ще получи финансиране в размер на над 1 млрд. долара
© Getty Images (архив)

Световната банка и Междуамериканската банка за развитие ще предоставят на Аржентина активи на стойност от над 1 милиард долара, съобщи министерството на икономиката на южноамериканската страна, предаде Ройтерс.

Световната банка отпуска на Аржентина 900 милиона долара, които трябва да бъдат използвани за финансиране на проекти, свързани с подобряване на здравеопазването, с производството на "чиста" енергия, генерирана от възобновяеми източници, както и с изграждането на инфраструктура, която е устойчива на климатичните промени.

Аржентина, съвместно с Уругвай, получава от Междуамериканската банка за развитие кредитна линия в размер на 400 милиона долара. Тези средства трябва да бъдат използвани за подобряване на работата на хидроенергийния комплекс "Салто Гранде" и за удължаване експлоатационния живот на съоръжението, се казва в друго съобщение на министерството на икономиката в Буенос Айрес.

Аржентина е изправена пред фалит

Аржентина получава тези средства на фона на сериозните финансови затруднения, които изпитва, съчетани с опитите да преструктурира дълга си и да изпълни изискванията на международни институции, от които очаква допълнително финансиране. 

Южноамериканската държава е изправена пред годишна инфлация от над 100 процента, оскъдни валутни резерви и значително социално неравенство, при което около 40% от населението на страната живее в бедност, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
353 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини