Протести в Аржентина заради предоговарянето на дълга на страната

  • 12 декември 2021 06:51

  • 998
  • 3
Протести в Аржентина заради предоговарянето на дълга на страната
© Getty Images (архив)

Десетки хиляди аржентинци протестираха вчера срещу предоговарянето на дълга, което правителството се опитва да договори с Международния валутен фонд (МВФ), перспектива, която събужда опасения от социални проблеми, свързани с предишни икономически планове, договорени с международната институция, предаде Франс прес.

"Не на сделката с МВФ", "дългът е към хората, а не към МВФ", пишеше на лозунгите, носени от студентите и членове на синдикати и радикални леви организации, протестиращи на площада пред президентския дворец. Протестът беше насочен както срещу международната организация, така и срещу лявоцентристкото правителство, обвинявано, че се е съгласило да уреди дълга си от 44 милиарда евро до 2024 година. Като следствие то ще трябва да приеме повишена бюджетна дисциплина в страна, в която бедните са вече 40%.

Аржентина е изправена пред фалит

Ужасно е да виждаш в болниците деца с малки коремчета, подути от глад. Това съществува днес в Аржентина! На всеки 8-9 години започва отново, ние сме продадени на МВФ! Единственият вариант, който виждам, е да не плащаме, а да проследим изтеклите в чужбина капитали. Нека те плащат, заяви Аня Кристина Хайме, 70-годишна. 

През изминалата седмица аржентинска делегация проведе във Вашингтон срещи с екип на МВФ. До края на годината изпълнителната власт трябва да представи в парламента "многогодишна икономическа програма", която да бъде одобрена от фонда.

В петък МВФ заяви, че преди постигането на споразумение са необходими повече дискусии, припомня БТА. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
998 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НЕ

2021.12.12 | 10:53

3
се бой другарю без цинизми истината ще е жестока и към радев и новото правителство от стари ксрадци и предатели БОЙКО ще си остане последния светъл лъч в политиката

2021.12.12 | 09:42

2
И ние сме се запътили на там всяка година нови дългове.
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.12 | 08:46

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.

Добави коментар

Водещи новини