Куба осъди 62-ма протестиращи

  • 05 август 2021 21:48

  • 1034
  • 1
Куба осъди 62-ма протестиращи
© Getty (архив)

Върховният съд на Куба съобщи днес, че 62-ма души са били осъдени във връзка с неразрешените протести с искане за подобряване на условията на живот и в подкрепа на свободата на словото в средата на юли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Пред правосъдието са изправени онези хора, чието поведение представлява престъпление", каза пред официоза "Гранма" магистратът от Върховния народен съд Хоселин Санчес Идалго. Той уточни, че основното престъпление, извършено в 53 от случаите, е нарушаване на обществения ред.

За подобни престъпления се предвиждат глоби до 300 песо (около 12 долара) или лишаване от свобода от една до четири години, когато извършителите бъдат осъдени от общинските съдилища.

Хиляди хора протестираха на 11 и 12 юли в повече от 40 града в Куба, за да изразят недоволството си от липсата на свобода и несигурните икономически условия. Сблъсъците взеха една жертва, оставиха десетки ранени и доведоха до стотици арести. Властите все още не съобщават броя на арестуваните.

Хиляди хора излязоха на протести в Куба

Според опозиционни групи и независими медии са арестувани и задържани под стража над 700 души. Техни близки се оплакват в социалните мрежи от липсата на справедлив процес и адвокат.

"Съдът предостави всички възможности, така че на подсъдимите, които възнамеряваха да си назначат адвокат, да бъде гарантирано това право", увери Идалго, който гарантира, че съдебните процедури ще бъдат стриктно спазени.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.05 | 22:21

1
Само ваксинирани да бъдат съдени, другите ще заразят съда.

Добави коментар

Водещи новини