Куба и Хаити - нов политически натиск за американския президент

  • 14 юли 2021 15:43

  • 976
  • 1
Куба и Хаити - нов политически натиск за американския президент
© Getty Images

Това са две малки карибски държави, чиито трудноразрешими проблеми от десетилетия измъчват президентите на САЩ. Сега Хаити и Куба изведнъж се превърнаха във по-голямо предизвикателство за президента Джо Байдън, което може да има политически последици за него в щата Флорида, а той е важен при избори, съобщи БТА.

В Куба демонстранти излязоха през последните дни по улиците, за да отправят остри критики срещу комунистическото правителство и да протестират срещу недостига на храни и високите цени на фона на пандемията от коронавирус. В Хаити представители на властите искат САЩ да се намесят в политическата криза, избухнала миналата миналата седмица след убийството на президента Жовенел Моиз. Хаити е страна, в която военните и хуманитарни намеси на американски президенти - от Удроу Уилсън до Барак Обама, са се оказвали много проблемни в политическо отношение.

Байдън е подложен на все по-голям натиск от републиканците в Конгреса правителството му да засили подкрепата за кубинските демонстранти. А неговите сътрудници определено демонстрират предпазливост в отговор на исканията за по-голямо участие на САЩ в Хаити. Правителството е подложено на остри критики от двете страни на политическия спектър заради реакциите си на всяка от тези кризи, които се разгръщат на по-малко от два часа път със самолет от Маями. Горчивият опит на САЩ в двете страни втвърдява позициите и затова буквално всяко решение какъв подход да се следва е трудно за преглъщане за президент, който се стреми да се придържа към балансиран курс.

Малко предистория: начинът, по който правителството на Байдън реши да подходи към кризите, вероятно ще има значими последици във важната в изборно отношение Флорида. Байдън загуби от Доналд Тръмп в щата през 2016 г., след като републиканците подобриха представянето си и същевременно обърнаха особено внимание на привличането на многото американци с кубински произход, които живеят в щата, и на други избиратели имигранти, отбеляза политическата анализаторка от Флорида Сюзан Макманъс, почетен професор в университета на Южна Флорида.

"Предпазливостта, която показва Байдън, е отражение на слабото му представяне през 2020 г. и на желанието това да не се повтаря", каза Макманъс, като добави, че американците от хаитянски произход се превръщат във все по-голяма политическа сила в Южна Флорида. "Демократите научиха през 2020 г., че страната на произход е много по-важен ориентир в изборно отношение във Флорида, отколкото проявяваните в исторически план симпатии при гласуване, а атаките на Тръмп срещу социализма се оказаха сполучливо послание." Наистина, ситуацията в Куба и Хаити е ив развитие и служителите от правителството на Байдън реагират предпазливо.

Белият дом изпрати в неделя представители на правосъдното министерство, министерството на вътрешната сигурност и Съвета за национална сигурност на Белия дом да се срещнат с временния министър-председател на Хаити Клод Жозеф, определения за премиер Ариел Анри и председателя на разпуснатия Сенат Жозеф Ламбер, когото негови обявиха за временен президент, отправяйки предизвикателство към Жозеф.

Служители на Белия дом казаха, че се прави преглед на искането на Хаити за разполагане на американски войски. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза вчера, че не знае правителството да е отхвърляло искане на хаитянските власти, но заяви, че усилията са съсредоточени върху подпомагането на разследването на убийството, а не върху предоставянето на военна помощ.

Арестуван е хаитянец, заподозрян като вербовчик на убийците на президента

Американски служители също така дадоха да се разбере, че правителството продължава да е разтревожено от вътрешните борби кой е законният приемник на Моиз в Хаити. Белият дом координира действията си с Жозеф в качеството му на и.д. министър-председател, но призовава хаитянските власти да работят заедно за провеждане на парламентарни и президентски избори възможно най-скоро, доколкото го позволяват условията. Междувременно Белият дом каза, че продължава да прави преглед на политиката си към Куба.

В интерес на истината, усилията на САЩ да оказват натиск за смяна на режима са претърпявали доста провали през годините: операцията в Залива на прасетата през 1961 г., подкрепяните от ЦРУ опити за убийство на кубинския лидер Фидел Кастро и санкциите, предизвикали трудности, но не постигнали крайната си цел - премахване на комунистическото управление. Тази седмица в Куба имаше засилено полицейско присъствие, след като президентът Мигел Диас-Канел обвини американците от кубински произход, че са използвали социалните мрежи, за да разпалят необичаен изблик на протести през уикенда. Демонстрациите в няколко големи и по-малки градове бяха едни от най-сериозните прояви на антиправителствени настроения от години в строго контролираната Куба, която отчита значително увеличаване на случаите на коронавирус и същевременно се бори с най-тежката си икономическа криза от десетилетия.

Байдън се сблъсква с противоположни тенденции, опитвайки се да се справи с двете ситуации. Във връзка с Куба политическата десница в САЩ обвинява Байдън, че не подкрепя достатъчно кубинските дисиденти. Като кандидат-президент той каза, че ще възобнови политиките от времето на Обама, при които бяха разхлабени датиращи от десетилетия ограничения, част от ембаргото върху Хавана.

В същото време демократите са недоволни, че Байдън още не е отменил твърдолинейния подход на Тръмп към комунистическото правителство на острова, след като правителството му прави преглед на политиката към Куба. Тръмп направи изявление, в което разкритикува миналите обещания на Байдън за разхлабване на ограниченията върху Куба. "Не забравяйте, че Байдън и демократите водиха кампания за отмяна на моята доста твърда позиция по отношение на Куба", каза Тръмп.

Двама републиканци от Флорида - сенаторът Марко Рубио и членът на Камарата на представителите Карлос Хименес, бяха сред служителите на изборни длъжности, които тази седмица призоваха правителството да запази политиката на Тръмп към Куба. Хименес е конгресмен отскоро и представлява район на Маями, който демократите се надяват да спечелят на изборите в средата на мандата догодина. Те също така призоваха Байдън да помогне на протестиращите, включително като позволи достъп до безплатен сателитен интернет на острова, за да бъдат подкопани усилията на кубинското правителство да пречи на активистите да излъчват в социалните медии посланията си към света.

Хименес каза в интервю, че не е достатъчно само да се запази статуквото в момент, когато на острова се разгръщат едни от най-значителните протести от над 60 години, които самият Байдън определи като "тръбен зов за свобода". Байдън загуби Флорида с почти двойно по-голяма разлика от тази, с която Тръмп победи демократката Хилари Клинтън в щата през 2016 г.

Хименес и друг скорошен член на Камарата представителите от кубински произход - Мария Елвира Саласар, спечелиха заемани от демократи места, а Тръмп и републиканците се съсредоточиха върху привличането на американците от кубински произход, които са важна група гласоподаватели в щата. Повечето кубинци във Флорида подкрепиха Тръмп срещу Байдън в съотношение 58 срещу 41 процента, показаха изборни данни на Асошиейтед прес.

Русия предупреди срещу всякаква чуждестранна намеса в Куба

"Байдън не е глупак", каза Хименес. "Не става дума само за въпроса за Куба, става дума за целия въпрос за социализма и комунизма и цензурата, което пренасочва хората в Маями Дейд към десницата. Проблемът на президента е, че крайните фракции в неговата партия, изглежда, движат дневния ред и че в момента той не може да избяга от това." Говорителят на Белия дом Крис Мар каза, че Байдън още от времето, когато е бил сенатор, е яростен критик на режима на Кастро и е ангажиран с човешките права в Куба.

"Той е решен да формира своята политика към Куба въз основа на два принципа: че защитата на демокрацията и човешките права е от първостепенно значение и че американците, особено американците от кубински произход, са най-добрите посланици на свободата и благоденствието в Куба", каза говорителят. Карлос Диас-Росильо, който беше директор по политиката и междуведомствената координация в Белия дом на Тръмп, каза, че ситуациите в Куба и Хаити предлагат на Байдън възможност да покаже често повтаряната си позиция, че демокрациите могат по-добре да служат на своите народи от автокрациите, както и предпочитанието си към многостранните усилия за справяне с големи световни проблеми.

Теодора Александрова
976 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тиквата е заплашвал

2021.07.14 | 16:36

1
близките на бивш негов министър, че ще го разреже на парчета и ще им го даде да го изядат ако не мълчи.

Добави коментар

Водещи новини