Изследване: Лула да Силва ще победи Болсонаро на президентските избори в Бразилия

  • 13 май 2021 07:24

  • 467
  • 1
Изследване: Лула да Силва ще победи Болсонаро на президентските избори в Бразилия
© Getty images

Бившият ляв бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва би победил с лекота настоящия крайнодесен президент Жаир Болсонаро, ако предстоящите през 2022 г. президентски избори се проведяха днес, показва социологическо проучване, публикувано в сряда и цитирано от Ройтерс.

Според анкетата на агенция Датафоля на първия тур Лула да Силва би получил 41 процента от гласовете, Болсонаро - 23 процента, докато никой от останалите потенциални кандидати не получава повече от 7 процента. На втори тур левият кандидат би спечелил с 55 процента, докато настоящият президент би получил едва 32 процента.

Лула да Силва вече е кандидат за президент на Бразилия

Лула да Силва се очаква да застане срещу Болсонаро на предстоящите избори, след като присъдите му за корупция бяха отменени тази година и той си възвърна политическите права. Болсонаро дойде на власт през 2019 г. на вълната на консервативните настроения след 13-годишното управление на Партията на трудещите се на Лула да Силва, предаде БТА.

Пандемията от COVID-19 обаче, която отне живота на повече от 428 хиляди бразилци, подкопа популярността на Болсонаро, който е изправен пред нарастваща критика заради отричането на опасността от вируса, противопоставянето му на локдауните и неуспеха да осигури достатъчни доставки на ваксини.

Novini.bg
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.13 | 08:20

1
Лула да Силва го свалиха бразилските тикви с преврат по поръчка на ЦРУ със същия вид измишльотини, каквито сега трольольотата разнасят за Радев. Една и съща американска шайка, едни и същи похвати, едни и същи местни "партньори" - бандитите и мафиотите. Америка за България, дет се вика.

Добави коментар

Водещи новини