Новият президент на Аржентина увеличава износните мита за селскостопански продукти

Новият президент на Аржентина Алберто Фернандес увеличи митата за износ на соя и зърнени култури като част от спешните мерки за преодоляване на тежкото състояние на държавните финанси, съобщи Франс прес. Решението се съдържа в указ, публикуван днес в Държавен вестник.

Митата за износ на зърно в чужбина са фиксирани на 9 процента. Соята, която е основен продукт на износа, остава обложена с 18 на сто, а така общо износното мито за зърнени култури достига 27 на сто.

Нов указ в Аржентина прави по-трудно уволнението на служителите

От септември 2018 година до вчера зърното за износ се облагаше с 4 песос на долар, което първоначално представляваше мито от 12 на сто, но това стана нищожно след силното обезценяване на аржентинската валута. Песото е поевтиняло със 70 на сто от януари 2018 година.

Това е една от първите икономически мерки след идването на власт на 11 декември на левоцентриста перонист Алберто Фернандес, избран с обещанието да изправи Аржентина отново на крака след повече от година рецесия.

В контекста на кризата, съпътствана от галопираща инфлация и процент на бедността близо до 40 на сто, селскостопанският сектор единствен отчита силен растеж (46 на сто през второто тримесечие), по данни на Националния статистически институт.

Алберто Фернандес встъпи в длъжност като президент на Аржентина

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет