Колумбийските протестиращи обявиха, че на 4 декември ще има нови общонационални демонстрации

Организаторите на протестите в Колумбия обещаха да запазят натиска над правителството, докато то не се съгласи на преговори с тях, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Те заявиха, че на 4 декември ще бъде следващият общонационален протест, организиран с настояване за икономически реформи и срещу убийствата на стотици лидери на местните общности, извършени от въоръжени групи. Президентът на Колумбия Иван Дуке досега не е приел исканията на организаторите на протестите за разговори с правителството, подчертавайки, че други икономически и политически играчи също трябва да участват в тях.

Масови демонстрации и национална стачка белязаха седмия ден от протестите в Колумбия

Колумбия е разтърсена от повече от седмица от протести, започнали с общонационални шествия, в които миналата седмица се включиха около 250 000 души. Протестиращите отново демонстрираха в цялата страна в сряда. Те искат отмяна на плановете за реформа на трудовия пазар и за реформа на пенсионната система, повече средства за образованието и край на убийството на общностни лидери.

Протестите в Богота прераснаха в насилие

В протестите, прераснали на моменти в насилие, загинаха най-малко четирима души, а 400 души бяха ранени. Сред убитите имаше и гимназист, чиято смърт в резултат на рани, причинени от силите за борба с безредиците, потресе страната. Друг млад протестиращ пострада сериозно при падане от мост, когато полицията разпръскваше демонстранти в Богота в сряда. Полицията твърди, че не е била на моста и не носи вина за случилото се с младежа. Колумбия се нареди сред латиноамериканските страни, разтърсвани в последно време от протести, а именно Боливия, Чили и Еквадор.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет