Мадуро обвини Колумбия, че се опитва да предизвика военен конфликт с Венецуела

  • 04 септември 2019 06:29

  • 446
  • 0
Мадуро обвини Колумбия, че се опитва да предизвика военен конфликт с Венецуела
©

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини правителството на Колумбия, че се възползва от подновяването на въоръжената борба на бившите партизански водачи на групировката ФАРК, за да предизвика военен конфликт с Венецуела, предаде Франс прес.

Мадуро постави в бойна готовност въоръжените сили по границата с Колумбия.

"Колумбийското правителство не само въвлече Колумбия в разрастваща се война, но и си служи с необосновани обвинения, за да отправя нападки срещу Венецуела и да предизвика въоръжен конфликт с нашата страна", заяви Мадуро на военна церемония в Каракас. Той обяви "оранжев код на готовност" на военните части, разположени по дългата 2200 км граница с Колумбия "заради заплахата от агресия на Колумбия срещу Венецуела". Президентът каза, че от 10 до 28 септември ще има военни маневри по границата.

И без това обтегнатите отношения между венецуелския президент социалист и колумбийския му колега от десницата Иван Дуке се влошиха още повече, след като бивши партизански водачи на колумбийската бунтовническа група ФАРК обявиха миналата седмица, че отхвърлят споразумението за мир от 2016 г. и възобновяват въоръжената борба. Иван Дуке предприе настъпление срещу ФАРК и обвини Николас Мадуро, че подкрепя и дава убежище на бунтовници от тази групировка.

Дуке неведнъж е искал Мадуро да се оттегли от властта и заедно с петдесетина други държави, включително САЩ и европейски страни, Колумбия признава опозиционния водач Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Гуайдо съобщи, че ще помогне на Колумбия да открие укриващите се във Венецуела въоръжени групи, предаде Франс прес. "Ще сътрудничим с колумбийското правителство в сферата на разузнаването, за да разкрием групировките, които действат нелегално", заяви Хуан Гуайдо. Той каза, че парламентът - единствената институция във Венецуела, контролирана от опозицията, че разреши използването на сателити, за да бъдат локализирани лагерите на венецуелска територия и местата, откъдето излитат самолети, участващи в наркотрафика".

Гуайдо не уточни как смята да използва тези технологични средства, тъй като всички решения, гласувани от парламента, автоматично биват отхвърляни от Върховния съд, верен на чавистката власт, добавя АФП.

БТА
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини