Поддръжници на никарагуанския президент излязоха на протест

  • 09 септември 2018 08:13

  • 529
  • 0
Поддръжници на никарагуанския президент излязоха на протест
© Getty Images (архив)

Хиляди поддръжници на никарагуанския президент Даниел Ортега протестираха снощи в столицата за Манагуа против обвиненията на опозицията за масови репресии от страна на властта, предаде Франс прес. Над 320 души загинаха от началото на политическата криза през април.

Шествието "За мира и живота" в историческия център на никарагуанската столица премина без инциденти. Протестиращите подкрепиха официалната версия за насилието, което разкъсва страната от 18 април, скандирайки "Те са 198", имайки предвид броя на загиналите. "Те ги убиха, да платят за престъпленията си" и "правосъдие за жертвите на тероризма" бяха други лозунги, скандирани от събралите се.

Миналата неделя в никарагуанската столица се състояха протести на опозицията, които доведоха до насилие. В петък голяма стачка парализира отчасти града.

Кризата, при която загинаха над 320 души и бяха ранени около 2000, започна на 18 април с протести срещу план за реформа на социалната система, отбелязва АФП. Планът беше изоставен, но протестиращите поискаха оставката на 72-годишния президент Даниел Ортега. Те обвиняват бившия партизанин, че е създал диктатура, белязана от корупция и шуробаджанащина.

Срещу най-малко 300 души са започнати съдебни дела за участие в протести срещу правителството. 85 от тях са обвинени в тероризъм, по данни на ООН.

Последвайте канала на

БТА
529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини