Хиляди никарагуанци към президента Даниел Ортега: Оставка!

  • 16 август 2018 09:10

  • 594
  • 0
Хиляди никарагуанци към президента Даниел Ортега: Оставка!
© Getty (архив)

Хиляди хора протестираха вчера в столицата на Никарагуа Манагуа срещу президента Даниел Ортега, предаде АФП.

Демонстрантите настояваха за оставката на Ортега и за освобождаването на политическите затворници. "Свобода за политическите ни затворници!" и "Да си отива!", бяха сред скандираните от тях лозунги. Протестиращите извървяха седем километра по улиците на Манагуа със снимки на задържаните и национални флагове на Никарагуа в ръка. През юли правителството прие закон, по силата на който участието в демонстрация е определено като терористичен акт. Заради включването си в шествието демонстрантите могат да получат до 20 години затвор.

"Излизаме по улиците и много добре знаем, че имаме опрян до главите си пистолет. Знаем, че във всеки момент могат да ни заловят и да ни обвинят в тероризъм. При толкова несправедливости обаче търпението на хората се изчерпа", каза пред Франс прес един от протестиращите на име Нестор. "Много хора бяха арестувани без никаква причина. Правителството няма право да задържа хора, чието единствено престъпление е изразяването на позиция", подчертава 26-годишната Таня Гонсалес.

Противниците на Даниел Ортега, който управлява Никарагуа от 11 години, го обвиняват в корупция и в установяването на диктатура. Демонстрациите срещу него започнаха на 18 април първоначално като протест срещу реформа в областта на социалната сигурност. Впоследствие те обхванаха цялата страна в отговор на жестоките репресии, при които загинаха повече от 300 души.

Последвайте канала на

БТА
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини