Германия постига 58% дял на възобновяемата енергия през първата половина на годината

  • 01 юли 2024 16:53

  • 356
  • 1
Германия постига 58% дял на възобновяемата енергия през първата половина на годината
© Pixabay

Германия постигна нов рекорд за производство на възобновяема енергия, покривайки около 58 на сто от потреблението си на електроенергия през първата половина на 2024 година с вятърна, слънчева, биомаса и водна енергия, сочат данни на базирания в Щутгарт Център за изследвания на слънчевата енергия и водорода в Баден-Вюртемберг (ZSW) и на Асоциацията на енергийните дружества (BDEW), цитирани от ДПА.

От тези 58 на сто производство на енергия от възобновяеми източници в Германия, 24 на сто идват от вятърна енергия на сушата, 14 на сто от фотоволтаици, 9 на сто от биомаса, 5 на сто от хидроенергия, 5 на сто от офшорна вятърна енергия и 1 на сто от производство на електроенергия от битови отпадъци.

Делът на възобновяемата енергия се е увеличил от 52 на сто, отчетени през първата половина на миналата година.

Асоциацията на енергийните дружества подчертава, че възобновяемите енергийни източници са съставлявали повече от 50 на сто от потреблението на електроенергия всеки месец до юни. От април месечният им дял е 59 на сто.

"По-конкретно, фотоволтаичните системи са произвели общо 37 милиарда киловатчаса повече електроенергия, отколкото през предходната година", показват още данните.

МАЕ настоява страните по света да поставят възобновяемата енергия в центъра на плановете си

За първи път през юни фотоволтаичните системи генерираха повече от 10 милиарда киловатчаса електроенергия в рамките на един месец, отбелязва БТА.

Водноелектрическата енергия също допринесе за производството на електроенергия над средното ниво с 12 милиарда киловатчаса.

Председателят на изпълнителния борд на Германската асоциация за енергийна и водна промишленост Керстин Андрее описа цифрите като "награда за постоянното разширяване на вятърната енергия и фотоволтаичните системи през последните години". Беше изключително важно да се изградят газови електроцентрали, работещи с водород, каза тя. "Въпреки обнадеждаващите цифри, производството на електроенергия от вятър и слънце не е постоянно. Нуждаем се от сигурна енергия за системите и в моменти, когато слънцето не грее и вятърът не духа", допълни Андрее.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.01 | 18:22

1
Хората не спят

Добави коментар

Водещи новини