МАЕ настоява страните по света да поставят възобновяемата енергия в центъра на плановете си

  • 04 юни 2024 13:02

  • 322
  • 2
МАЕ настоява страните по света да поставят възобновяемата енергия в центъра на плановете си
© pixabay

Страните по света трябва да укрепят плановете си в полза на възобновяемите енергии, за да достигнат до 2030 г. световната цел за утрояването им, необходима за спиране на глобалното затопляне. Това обяви днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес.

Амбициите на около 150 страни, анализирани от МАЕ, трябва на този етап да достигнат до около 8000 гигавата капацитет в света до този срок (вятърна, слънчева, хидроелектричество). Това все още не са необходимите 11 000 гигавата, но 8000 мегавата е значително по-добре от това, което светът предвиждаше преди няколко години, подчертава агенцията.

"Проектите на страните все още не съответстват на ключовите цели (за тройно увеличение), фиксирани от КОП28, но правителствата имат средствата да ги ускорят в идните месеци", се подчертава в анализа, публикуван преди шест месеца след международната конференция за климата на ООН в Дубай.

По време на КОП28 страните се ангажираха да действат, за да увеличат тройно капацитета си за енергия от възобновяеми източници до 2030 г.

С очакваната корекция в началото на 2025 г. националните климатични ангажименти, като част от процеса на ООН, "страните имат по-голяма възможност да разработват ясни планове за подкрепа на тези енергии, за да позволят на света да постигне тази цел", настоя днес МАЕ. 

Ядрената енергия се завръща, обяви директорът на МАЕ Фатих Бирол

"Този доклад показва, че целта за тройно увеличение е амбициозна, но реализируема - при условие че правителствата трансформират обещанията си в конкретни планове", подчертава директорът на МАЕ Фатих Бирол, отбелязвайки че този ангажимент, целящ да увеличи двойно енергийната ефективност, дава заявка за  "една по-сигурна, по-достъпна и по-устойчива" енергийна система. 

Последвайте канала на

Калина Христова
322 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.04 | 14:56

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.04 | 13:25

1
Вън от ЕС! Вън от нато! Долу гейщината!

Добави коментар

Водещи новини