Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

  • 26 април 2024 12:45

  • 389
  • 2
Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия
© pixabay

Турция планира да продължи да намалява зависимостта си от внос на енергия и ще инвестира 100 милиарда долара във възобновяема и чиста енергия през следващите 10 години. Това съобщи министъра на финансите Мехмет Шимшек по време на участие в местния икономически форум Улудаг, предава проправителственият в. „Сабах“.

През следващите 10 години ще бъдат инвестирани 100 млрд. долара във възобновяема енергия. Това ще се отнася и за ядрената енергия, тъй като ядрените електроцентрали са признати за източници на чиста енергия. С пускането в експлоатация на атомни електроцентрали зависимостта ни от чужди ресурси ще бъде допълнително намалена, каза Шимшек.

Турция готви грандиозен проект през границата с България

Много е важно и необходимо да се трансформира енергийният сектор. През 2022 г. Турция е платила за внос на природен газ и петрол 97 млрд. долара. Миналата година тя плати 70 млрд. долара. Турция обаче разполага с природен газ и нефт. През следващите години ще покрием 25 на сто от нуждите си от природен газ и нефт със собствени сили, изтъкна министърът.

Той подчерта, че въпросът за намаляване на зависимостта от вноса на енергия е стратегически, тъй като Турция "ще може да управлява много по-добре финансовите рискове, произтичащи от дефицита по текущата сметка или от ситуацията с макрофинансирането", а успехът й в това отношение пряко зависи от намаляването на външната зависимост.

Шимшек добави, че делът на Турция в световната икономика е около 1,1 на сто, а целта на Анкара е да повиши този показател до 2 процента. Той изтъкна, че няма място за песимизъм в средносрочен план в контекста на икономиката и развитието на Турция.

Последвайте канала на

Калина Христова
389 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:00

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­щ­­и­­ ­­м­о­­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­к­­­в­­­а­т ­­-­ X­­­1­­8­.­­F­­­U­N
Усрайна е гомнечиц

2024.04.26 | 16:34

1
Хората вдигнаха 4 нови теца и един АЕЦ но ще се дялат с фотоволтаични шайзета един вид пред света

Добави коментар

Водещи новини