Бундесбанк отчита вероятно подобрение на германската икономика в началото на 2024 г.

  • 18 април 2024 16:29

  • 209
  • 0
Бундесбанк отчита вероятно подобрение на германската икономика в началото на 2024 г.
© Getty Images/Guliver

Състоянието на германската икономика вероятно се е подобрило до известна степен през първите три месеци на годината. Това посочва германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) в месечния си доклад, който е публикуван днес и е цитиран от ДПА.

"Брутният вътрешен продукт (на Германия - бел. ред.) вероятно е нараснал леко през първото тримесечие", отбелязва Бундесбанк.

Финансовата институция акцентира върху увеличението на промишленото производство в Германия през февруари, отчетено в началото на този месец, както и върху нарастването на износа от страната. Освен това е регистрирано известно оживление в германския строителен сектор на фона на хубавото време през февруари, посочва ДПА.

Бундесбанк очаква, че нивото на инфлацията в Германия продължава да се понижава и през април. 

Експертите на централната банка обаче посочват, че все още не е ясно дали германската икономика ще продължи да нараства и през второто тримесечие на 2024 г. 

"Като цяло все още няма признаци за трайно подобрение на германската икономика", посочват авторите на доклада на Бундесбанк.

Оръжейният износ на Германия продължава да расте в началото на тази година

Основните фактори, които оказват негативно влияние върху най-голямата европейска икономика, не са се променили съществено. Производството в много икономически сектори остава слабо, а негативната тенденция на понижение на поръчките за изграждане на жилищни сгради все още не е преодоляна. 

Потреблението на домакинствата, което е важен фактор за състоянието на икономиката, все още остава слабо. Въпреки спадащата инфлация и нарастващите заплати, домакинства все още не са склонни да харчат за стоки и услуги, които не са им жизнено необходими, посочват експертите.

През последното тримесечие на 2023 г. БВП на Германия се понижи с 0,3 на сто в сравнение с предходните три месеца, припомня ДПА, цитирана от БТА.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини