Германия увеличава пенсиите от 1 юли

  • 24 април 2024 16:04

  • 8868
  • 1
Германия увеличава пенсиите от 1 юли
© Pixabay

Повече от 21 милиона пенсионери в Германия ще получат увеличение на пенсиите с 4,57 процента, след като германското правителство одобри днес повишението, което ще влезе в сила от 1 юли, предаде ДПА. Средната пенсия в страната е около 1600 евро.

Така държавните пенсионни плащания растат с темп, който изпреварва инфлацията в Германия. Последният път, когато германските пенсии нарастваха по-бързо от потребителските цени, беше през 2000 година.

Увеличението е по-голямо от първоначално прогнозираното, което министърът на труда Хубертус Хайл обясни със силния ръст на заплатите в Германия.

През есента се предвиждаше увеличение на пенсиите с едва 3,5 процента.

През последните две години увеличението на пенсиите в Германия изоставаше от инфлацията. Тя обаче се забави и през март т.г. достигна 2,2 процента на годишна база.

Подобряване на бизнес климата в Германия през април до 11-месечен връх

За първи път увеличението на пенсиите ще бъде еднакво за цяла Германия.

Миналата година по-голямото увеличение на пенсиите в бившата Източна Германия изравни пенсиите в цялата страна. В източната част на страната пенсиите бяха вдигнати с 5,86 процента през миналата година, а в западната част – с 4,39 процента, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8868 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:04

1
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­м­­о­­­м­и­ч­е­­­т­­­а­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­ч­а­­к­в­а­­­т ­­­-­ X­­1­8­­.­­­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини