ЕК препоръчва старт на преговорите с Босна и Херцеговина за членство в ЕС

  • 12 март 2024 14:02

  • 519
  • 2
ЕК препоръчва старт на преговорите с Босна и Херцеговина за членство в ЕС
© Getty Images

Европейската комисия ще представи днес доклад за напредъка на Босна и Херцеговина към ЕС и ще препоръча да започнат преговорите за присъединяване. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в изказване пред Европейския парламент в Страсбург.

За приемането на страната са необходими допълнителни стъпки, отбеляза тя. По нейните думи в последната година властите в Сараево са постигнали напредък, по-голям, отколкото в последното десетилетие.

Белгийският външен министър Хаджа Лабиб от името на Белгийското председателство на Съвета на ЕС посочи, че въпросът с разширяването на ЕС ще бъде в дневния ред на предстоящото следващата седмица двудневно заседание на Европейския съвет в Брюксел. По нейните думи се предвижда също обсъждане на напредъка на Украйна и Молдова.

Лабиб добави, че държавните глави и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят също за помощта за Украйна, за развитието на европейските отбранителни способности, миграцията, земеделието, икономиката, обстановката в Близкия изток.

Бербок в Сараево: Ако Босна и останалите страни от Западните Балкани станат част от ЕС, вече няма да има сиви зони

Тя посочи, че към заседанието се очаква да се присъедини и генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, предава БТА.

ЕС осъжда и никога няма да признае резултатите от изборите в превзетите украински области, заяви Лабиб. Фон дер Лайен коментира, че Иран подклажда войната на Русия срещу Украйна и напрежението в Близкия изток. Готови сме с допълнителни санкции, ако Техеран предостави на Русия балистични ракети, предупреди председателят на ЕК.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
519 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:07

2
❤️ Г­о­­р­­е­щ­и­ ­м­о­м­­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­ ­в­­и­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­­8­­­.­F­U­N

2024.03.12 | 18:23

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини