Словенският парламент избра нов министър на правосъдието

  • 06 март 2024 11:42

  • 154
  • 1
Словенският парламент избра нов министър на правосъдието
© Pixabay

Андреа Катич бе избрана за нов министър на правосъдието на Словения в рамките на редовното мартенско заседание на парламента, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло.

Катич бе избрана за министър на правосъдието с 45 гласа „за“ и 18 „против“. Тя каза пред парламента, че се надява на добро сътрудничество и знае, че застава начело на министерството във „времена на предизвикателства“.

Предишната министърка на правосъдието Доминика Шварц Пипан подаде оставка от позицията след спорна покупка на сграда, планирана за съдебна палата. 

В центъра на скандала, принудил Шварц Пипан да подаде оставка, е подписът ѝ върху договор за държавна покупка на порутена сграда на стойност 7,7 милиона евро. Преди покупката са разгледани само документите за оценка на цената и състоянието на имота от 2017 г., когато е бил закупен от частно лице за 1,7 млн. евро. Опозицията определи покупката като „недоглеждане", а министерството задвижи процес на разследване на подробностите по сделката, пише БТА.

Президентът на Словения ще бъде на официално посещение в България

Както управляващата коалиция, така и опозицията очакват от новата министърка Катич да проучи подробностите около тази афера. 

Катич и преди е изпълнявала длъжността министър на правосъдието – в правителството на Марян Шарец от 2018 г. до 2022 г.

Премиерът Роберт Голоб представи Катич пред парламента като „истински опитен политик в добрия смисъл на думата“, с опит както на местно, така и на държавно равнище. „Моето решение беше сравнително лесно. Става въпрос за една от най-опитните кандидатки и преди всичко за кандидатка, която вече е изпълнявала тази длъжност“.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
154 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.06 | 13:51

1
78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това--->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини