Испански превозвачи искат наказателна отговорност за продължаващите блокади на фермери

  • 29 февруари 2024 11:17

  • 320
  • 0
Испански превозвачи искат наказателна отговорност за продължаващите блокади на фермери
© Getty Images

Испанската Национална федерация на транспортните асоциации и нейното каталунско подразделение подадоха жалба в съда срещу продължаващите блокади на пътищата и магистралите от фермерите.

По думите им е време някой да поеме наказателната отговорност за "икономическите и лични щети на десетки хиляди превозвачи“, чиято работа бе блокирана от протестите.

Само ден след "провалената и безсмислена" според фермерите среща с министъра на земеделието Луис Планас, те обявиха, че стачката им става "безсрочна" и ще продължат с блокадите докато исканията им не бъдат изпълнени.

Земеделските производители продължават да настояват за преразглеждане на Общата селскостопанска политика и ограничаването на вноса от страни извън ЕС, тъй като „не отговарят на същите условия, изисквани от Брюксел“.

Испански земеделци дружно преместиха патрулка, за да я разкарат от пътя на тракторите

Междувременно Европейският парламент прие спорния Закон за възстановяване на природата, изправяйки защитниците на околната среда срещу земеделските производители.

Сега срещу тях са и превозвачите, които търсят "наказателна отговорност" заради спиране на дейността им с блокирането на магистралите. AP-7 е прекъсната до Понтос на 33 километра от френската граница, а по думите им полицията не предприема необходимите действия, за да я отблокира.

В жалбата до съда превозвачите призовават да се потърси отговорност от всички лица и институции, които с действие или бездействие са допринесли за транспортната блокада, както и за незабавно възстановяване на движението по засегнатите пътища, предава БНР. 

Протестите на фермерите продължават в цялата страна. Освен в Каталуния блокирани пътни участъци има и в Арагон, Андалусия, Памплона.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини