Протестиращи фермери блокираха границата между Чехия и Словакия

  • 22 февруари 2024 14:23

  • 219
  • 2
Протестиращи фермери блокираха границата между Чехия и Словакия
©

Фермери от Чехия, Словакия и други страни блокираха границата между двете страни по време на протести с искания за по-малко бюрокрация и промени в европейската земеделска политика, предаде Ройтерс.

Те блокираха граничния пункт Ходонин-Холич със стотици трактори, много от които бяха украсени с чешки и словашки знамена. След протестиращите се виждаха и унгарски фермери. Преди това словашките фермери прекараха тракторите си през столицата Братислава.

Чешки и полски фермери частично блокираха и граничен пункт в североизточния край на Чехия, където десетки трактори бяха спрели край пътя, съобщава чешката новинарска агенция ЧТК.

Трактори блокират пътища в Гърция

По данни на Чешката аграрна камара, която е инициатор на днешния протест, около 3000 трактора вземат участие в днешните протести.

"Фактът, че протестират фермери навсякъде в ЕС е ясен знак, че Общата европейска земеделска политика трябва да се преформулира", се посочва общо изявление на камарата и на други фермерски организации. "Основната задача на селското стопанство е да гарантира хранителната сигурност и да произвежда качествена храна, като същевременно осигурява живота на фермерите".

Фермерите от Централна Европа протестират и срещу евтиния внос на зърно от Украйна и призовават Еврокомисията да промени това.

"Не протестираме срещу ЕС, а срещу несправедливите решения на Еврокомисията", заяви Андрей Гайдош, вицепрезидент на Словашката земеделска и хранителна камара. "Ние сме фермери, искаме да работим на полето, не искаме да седим пред компютрите и да попълваме формуляри".

Последвайте канала на

Калина Христова
219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:37

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­­и­­ ­­м­­о­м­­и­ч­­е­т­а­ ­­в­и­ ­­о­­ч­­а­­к­­­в­­­а­­т ­­­-­­­ X­­­1­­8­­.­F­­U­­N

2024.02.22 | 17:11

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини