Банковото кредитиране за домакинствата в еврозоната се забавя

  • 02 януари 2024 17:06

  • 1044
  • 1
Банковото кредитиране за домакинствата в еврозоната се забавя
© Getty Images/Guliver

Растежът на кредитирането за домакинствата в еврозоната се е забавил през ноември, а заемите за нефинансовите институции са останали непроменени. Това се посочва в предварителните данни на Европейската централна банка, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Кредитите за домакинствата са се увеличили до 0,5 на сто на годишна основа след увеличение от 0,6 на сто през октомври. Икономисти прогнозираха, че темпът на растеж ще се подобри до 0,8 на сто.

Кредитирането за нефинансови корпорации е останало без промяна спрямо предходната година след спад от 0,3 на сто през предишния месец, според данните на ЕЦБ.

Бизнес активността в еврозоната се е понижила допълнително през декември

Годишният растеж на заемите за частния сектор, който е коригиран за продажба на кредити, секюритизация и условно обединяване на парични средства, е бил 0,4 на сто през ноември и е останал без промяна спрямо предходния месец.

По-широкият паричен агрегат М3 се е понижил с 0,9 на сто на годишна основа през ноември след спад от 1 на сто през октомври. Икономисти очакваха повторение на спада от 1 на сто, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1044 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
фак

2024.01.02 | 21:50

1
фак ес

Добави коментар

Водещи новини