Гърция очаква икономическият растеж в страната да надхвърли този в еврозоната

  • 01 декември 2023 14:04

  • 249
  • 2
Гърция очаква икономическият растеж в страната да надхвърли този в еврозоната
© Getty Images архив

Гръцкото правителство очаква икономическият растеж в страната да надхвърли този в еврозоната, заяви в интервю за Блумбърг министър-председателят на Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., цитиран от в. „Прото тема".

По време на интервюто тази сутрин премиерът говори за гръцката икономика и туризъм, дипломатическия скандал с британския му колега Риши Сунак, климатичната криза и проблема с мигрантите, съобщава БТА.

„Очакваме растежът в Гърция да надхвърли този в еврозоната и това е успех, като се има предвид какво се случи в моята страна през последните десетилетия", заяви Мицотакис и допълни, че „ако погледнете показателите, можете да видите, че се справяме по-добре от (останалите) страни в еврозоната и можем да запазим темповете на растеж през следващите години".

За случая с премиера на Великобритания Риши Сунак, който в последния момент отмени срещата помежду им в Лондон този вторник, Мицотакис заяви, че не желае да отдава голямо значение на случилото се и иска да го „остави зад гърба си", но посочи, че „за тангото са нужни двама". Гръцкият премиер отбеляза, че не е говорил със Сунак след отмяната на срещата.

Относно туризма Мицотакис заяви, че „очакваме да успеем да постигнем фискалните цели без проблем", като посочи, че „въпреки рецесията в Европа има тенденция хората да продължават да пътуват и да предпочитат Гърция пред други средиземноморски страни".

Той коментира, че „климатичната криза дава повод за удължаване на туристическия сезон" и през по-студените месеци като септември и октомври, вместо през „изгарящите" юли и август, когато се наблюдава и голямо струпване на хора. Премиерът допълни, че „ще е необходимо известно време, за да могат скандинавските и северните плажове да се конкурират с гръцките".

За изменението на климата и природните бедствия министър-председателят отбеляза, че „трябва да се адаптираме бързо", за да бъдем „много по-ефективни" и „да можем поне да спасим живота на хората". Тазгодишните пожари по Средиземноморието бяха най-лошите и „в Гърция успяхме да спасим хиляди животи", припомни премиерът.

Мицотакис обеща на гърците 1500 евро средна заплата

Запитан за енергетиката, Мицотакис заяви, че Гърция е една от топ 10 държави откъм наличие на възобновяеми енергийни източници.

Във връзка с миграционния проблем той подчерта, че „трябва да бъдем много строги към трафикантите на хора и да предложим легални начини за тези, които искат да дойдат в Европа законно и да ни помогнат да се развиваме", като даде за пример нуждата от хора в отрасла на селското стопанство.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
249 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.04 | 17:13

2
Данс и те да не останат назад селяните си купиха и те имоти, а бащите им дс на 85 искат да са млади. Хитри врани хихи

2023.12.01 | 18:14

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини