Вдъхновени от ИД тийнейджъри планирали удар срещу коледния базар в Леверкузен

  • 30 ноември 2023 20:44

  • 3048
  • 1
Вдъхновени от ИД тийнейджъри планирали удар срещу коледния базар в Леверкузен
© Getty images (архив)

Германската полиция арестува двама тийнейджъри, вдъхновени от Ислямска държава (ИД), които са планирали да ударят коледния базар в западния град Леверкузен, съобщиха прокурори в Дюселдорф, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заподозрените, които са на 15 и 16 г., бяха задържани вчера. Те са се разбрали да убият посетителите на коледния базар в Леверкузен в началото на декември чрез предизвикана от гориво експлозия на малък камион, заявиха прокурорите.

Предполага се, че 15-годишният заподозрян, който бе арестуван в град Буршайд, недалеч от Леверкузен, в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, е осигурил бензина.

Шестнайсетгодишният младеж бе арестуван в източногерманския град Витщок/Досе, на около 500 км североизточно от Леверкузен.

Прокурорите заявиха че тийнейджърите са били вдъхновени от ИД и са планирали да избягат от Федералната република след нападението, за да се присъединят към групировката.

И двамата тийнейджъри са задържани под стража. Името на нито един от тях не е посочено, както е характерно за строгите правила за защита на личните данни в Германия, особено за непълнолетни, обвинени в престъпления.

Прокурорите обвиниха 15-годишното и 16-годишното момчета в заговор за извършване на убийство, както и в подготовка на сериозен акт на насилие, застрашаващ държавата.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Брюксел

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3048 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.02 | 17:05

1
Браво деца ще лежите като невинните палестинчета в затвора

Добави коментар

Водещи новини