Организаторите на Коледните базари в Германия пропищяха от високите такси за авторските права на музиката

  • 04 декември 2023 11:15

  • 390
  • 1
Организаторите на Коледните базари в Германия пропищяха от високите такси за авторските права на музиката
© Getty Images (архив)

Организаторите на много Коледни базари в Германия се оплакват от високите такси, които им се налага да плащат заради авторските права на песните, с които ги озвучават. Някои от тях планират да започнат да пускат музика, която не е обект на авторски права, предаде ДПА. 

Германското дружество за защита на авторските права (GEMA) посочва, че е изпратило около 3350 фактури на организатори на коледни пазари в Германия през 2022 г. 

При около 170 от тези случаи се е стигнало до увеличение на цената, като при 35 от тях се касае за петцифрени суми.

Приказният Коледен Базар - София ще краси парк „Възраждане” през декември

Причината за предполагаемото увеличение на цената е некоректната информация за площта на някои от базарите, подадена от фирмите, които ги управляват, посочва дружеството за защита на авторските права. От 2011 г. насам то определя таксите за ползване на музика и песни, които са обект на авторски права, въз основа на цялата площ на събитието, което се озвучава. 

Германското дружество за права върху музикално-изпълнителско и механично възпроизвеждане (GEMA), както е пълното название на организацията, защитава правата на над 90 000 певици, певци, композитори, автори на текстове на песни и музикални издатели в Германия, както и на над 2 милиона в целия свят. След като събере таксите, то ги разпределя между тези, които притежават авторски права. Произведения и песни, създадени от музиканти и композитори, които са починали преди най-малко 70 години, не са обект на авторски права, посочва БТА. 

Германски асоциации, които защитават правата на организаторите на базари, преговарят с дружеството за защита на авторските права. Те призовават за по-прозрачно определяне на таксите, които то налага и поставят под въпрос настоящите им равнища. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Снежко Снежев

2023.12.04 | 11:28

1
Демокрацията си има... цена:)))!

Добави коментар

Водещи новини