ЕК е получила второ искане за плащане от България по Плана за възстановяване

  • 09 октомври 2023 13:56

  • 776
  • 1
ЕК е получила второ искане за плащане от България по Плана за възстановяване
© Novini.bg/ Canva

Европейската комисия съобщи, че е получила второ искане за плащане от България за 724 милиона евро от средствата за възстановяване на икономиката от пандемията. Безвъзмездното осигуряване на средствата е свързано с 61 етапа и пет цели, пише в съобщението.

Тези условия обхващат инвестиции в центрове за наука, технологии, инженерство и математика (STEM), подобрения в образованието, научните изследвания и иновациите, "умно" производство, обновяване на сгради, цифровизация на електропреносната мрежа и на железопътните превози, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници, съхранение на ток, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Предвидени са реформи за подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, както и ученето през целия живот, насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа за производството на ток от възобновяема енергия и подобрения в енергийната ефективност, развитие на чист градски транспорт.

Подадохме документи за второто плащане по ПВУ, чакаме 1,4 млрд. лв.

По-нататъшните реформи са свързани с осигуряването на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борба с корупцията, отбелязва ЕК. Други реформи обхващат областите на съдебната медиация, процедурите по несъстоятелност, електронното правителство, управлението на държавните предприятия, борбата с прането на пари и обществените поръчки. Предвиждат се и реформи за подобряване на обществените и здравните услуги.

Планът за възстановяване и устойчивост на България се финансира с 5,69 милиарда евро безвъзмездни средства. Плащанията се извършват според резултатите и зависят от изпълнението на инвестициите и реформите от страна на България, посочени в нейния план, допълва ЕК. Комисията ще оцени искането и след това ще изпрати предварителната си оценка на Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.09 | 15:15

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини