ЕК: България представя искане за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост

  • 02 октомври 2023 15:43

  • 917
  • 6
ЕК: България представя искане за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В петък България изпрати до Европейската комисия искане за изменение на своя план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Искането на България се основава на необходимостта да се вземе предвид преразглеждането в низходяща посока на максималния размер на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост, от 6.27 милиарда евро на 5.69 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията от юни 2022 г. на коефициента на разпределение на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост и отразява сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 г. и 2021 г. в сравнение с първоначално предвидените.

Предложеното от България изменение на плана, което сега ще бъде оценено от Комисията, засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Средствата за някои от тези инвестиции са намалени, като например инвестициите, свързани с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници и модернизацията на болничните съоръжения. Три инвестиции са премахнати от плана, а именно тези в подкрепа на цифровата трансформация на „Български пощи“, изграждането на интермодален транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението, контрола и ефективното използване на водите. 

Публикуваха финалните териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, протестиращите са се обединили около 8 искания за тях

Сега Комисията разполага с до два месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии за оценка съгласно Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. Ако оценката на Комисията е положителна, тя ще направи предложение за изменено решение за изпълнение на Съвета, за да бъдат отразени промените в българския план. След това държавите членки ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на Комисията. 

Повече информация относно процеса на преразглеждане на плановете за възстановяване и устойчивост можете да намерите в информационния документ може да видите тук.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
917 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.10.03 | 01:14

6
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами.-----> mub.me/medbg

2023.10.02 | 17:50

5
Преразгледайте базата за сравнение за въглеродните емисии. Защо спрямо 2019?

2023.10.02 | 16:12

2
България НЕ Е ЕВРОПА и ЕС и НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ. БЪЛГАРИЯ е БАЛКАНИТЕ!

2023.10.02 | 16:42

4
България е Европа! Европа и Русия съществуват благодарение на България (не в сегашния вид)!

2023.10.02 | 16:09

1
Излизане от ЕС и НАТО. Никакви планове няма да им пращаме. Плановете сами ще си ги одобряваме!

2023.10.02 | 16:30

3
Точно.

Добави коментар

Водещи новини