Кабинетът заседава извънредно в петък: ще поправя допуснато "недоразумение" с ГЕРБ

  • 28 септември 2023 14:48

  • 4570
  • 4
Кабинетът заседава извънредно в петък: ще поправя допуснато "недоразумение" с ГЕРБ
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

На извънредно заседание в петък Министерският съвет ще поправи допуснатото "недоразумение" с ГЕРБ и "неволна грешка" с "формалния избор" на фирми, които са проявили интерес да участват в прилагането на териториалните планове за въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник и може да получат известна част от предвидените от ЕК безвъзмедни над 3 млрд. лв. Освен това ще бъде създадена нова парламентарна комисия, която да контролира изразходването на парите, пише "Медиапул". 

Така ще бъде потушено възникналото в сряда вечерта напрежение в "некоалициата" по повод одобрените териториални планове на заседанието на кабинета. От партията на Бойко Борисов ГЕРБ заявиха, че са видели "индикативен списък с фирми", които щели да бъдат подкрепени от правителството по тези планове, а някои от тях били спонсори на ПП-ДБ.

Веднага след това премиерът обяви, че с този списък се спекулира. Той представя инвестиционните намерения на компании, които са заявили интерес да участват в бъдещите програми за енергиен преход. Те са направили това в отговор на прозрачна процедура, обявена от Министерството на енергетиката още на 15 август т.г. в съответствие с изискванията на Европейската комисия. "Цитираните суми срещу имената на фирмите са средствата, които съответната компания е готова да инвестира във въглищните региони, като не е изключена и възможността да има съфинансиране от страна на държавата", обяви Денков. "Програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване догодина", уточни той.

Ден по-късно министър-председателят каза, че е разговарял сутринта с Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Кирил Петков по телефона и недоразумението е изчистено. "Некоалицията" продължава да е стабилна въпреки яростните атаки, заяви пък по-късно  Борисов, макар именно неговата партия периодично да клати "сглобката".

Новата парламентарна комисия

Ще предложим заедно с ГЕРБ създаване на комисия за контрол на еврофондовете, каза Делян Пеевски пред журналисти в парламента, а малко по-късно проектът на решение за това бе внесен в Народното събрание.

Премиерът Денков: С Борисов изчистихме недоразумението за ПВУ

Всичко по тези теми ще минава през парламента, ще прегледаме внимателно нещата, които се отнасят до проектите, свързани с териториалните планове, защото трябва да се решат проблемите на хората, допълни той. По думите му комисията няма да се занимава с фирми, а с правилата, по които да бъдат избирани те за реализирането на проектите.

Бойко Борисов уточни, че подкомисията за контрол на еврофондовете ще стане комисия днес. Той също каза, че тя ще подготвя критериите за фирмите, които ще кандидатстват по териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региона.

Подкомисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове се състои от петима депутати – по един от всяка парламентарна група. Неин председател е Деница Николова от ГЕРБ-СДС.

Поправка на "случайните грешки"

Напрежението в "сглобката" се повиши в сряда, след като станаха ясни плановете на правителството за разпределение на средствата, които ЕС отпуска за инвестиции в нови бизнеси, които да осигурят заетост в трите въглищни района.

Борисов е разговарял с Денков и Петков във връзка с Териториалните планове за справедлив преход

Депутати от ГЕРБ-СДС обявиха на извънредна пресконференция списък с компании, които ще получат средства по инвестиционни проекти. Намекнаха, че някои от тях са близки до "Продължаваме промяната". Премиерът Николай Денков отговори, че това са спекулации и става въпрос за фирми, които са заявили готовност за инвестиции във въглищните региони, като евентуално могат да получат съфинансиране от държавата.

Днес Борисов прочете изреченията от правителственото решение, които са довели до напрежението. Едно е "въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени". "Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там", разясни Борисов, цитиран от БТА.

Другото притеснение е свързано с "формален процес на избор и оценка". Това по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лева, и които по-късно ще бъдат оценявани формално. С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем, каза лидерът на ГЕРБ.

От ГЕРБ питат защо не се работи по Плана за възстановяване и устойчивост

Борисов заяви, че вярва на акад. Денков и се надява, че "още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат". Така, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели, съответно ще работи, каза Борисов.

Той смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4570 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.28 | 18:16

4
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

2023.09.28 | 16:29

1
Хахахаха, двете сдушили се недоразумения ще се поправят, кво ша е поправянето, да вкарат половината фирми на герберастите та да разделят парсата.
Тенев

2023.09.28 | 17:23

3
А Пеевски ще ги одобрява- олеле
Й

2023.09.28 | 17:02

2
Напълно случайна грешка се получила

Добави коментар

Водещи новини