Германия забрани дясната екстремистка група "Артгемайншафт"

  • 27 септември 2023 11:17

  • 607
  • 0
Германия забрани дясната екстремистка група "Артгемайншафт"
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер забрани дясната екстремистка група, известна за кратко като "Артгемайншафт" ("Расово общество"), предаде ДПА.

Полицията обискира тази сутрин 26 апартамента на 39 членове на организацията, както и стаи и помещения, свързани с групата, в 12 германски провинции, съобщи министерството на вътрешните работи, а Фезер определи "Артгемайншафт" като "сектантска, изключително расистка и антисемитска група".

"Тази дясна екстремистка група опита да създаде нови врагове на конституцията чрез отвратителна индоктринация на деца и младежи. Това е пореден тежък удар срещу десния екстремизъм и (тези), които и до ден днешен продължават да разпространяват нацистката идеология", заяви Фезер, цитирана от Асошиейтед прес.

"Основната цел на групата е била съхраняването и насърчаването на собствения "вид", което може да се приравни към националсоциалистическия термин "раса"," се казва в изявлението на ведомството. В допълнение към идеологията на расовата доктрина, символиката и дейностите на групата показват още паралели с идеологията на нацистите.

Групата е давала на членовете си инструкции как да изберат "подходящи съпруг или съпруга" в рамките на северно и централноевропейския "човешки род", за да предадат "правилния" генетичен състав според расистката идеология на сдружението. Хората с друг произход са били унижавани, се казва в изявлението на министерството. Забраната важи за всички дъщерни организации на движението, които според властите имат около 150 членове, предаде БТА.

Крайнодесен кандидат се бори да стане първият кмет от АзГ на голям германски град

Миналата седмица германската вътрешна министърка забрани екстремистката дясна група "Хамърскинс - Германия" - двадесетата крайндясна екстремистка организация, забранена до момента в Германия. Според министерството групата се противопоставя на конституционния ред и  целите и дейността ѝ са в разрез с наказателното право. Чрез организиране на концерти, посещавани също и от хора, които не са членове на групата, организацията е разпространявала дясната екстремистка идеология.

Последвайте канала на

Калина Христова
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини