Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус

  • 18 септември 2023 16:21

  • 1016
  • 2
Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германия започна днес есенната кампания по ваксиниране срещу респираторни инфекции, като представи нова бустерна доза срещу коронавирус само за възрастните хора и за тези с висок риск от заболяване, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32872

Федералният институт за обществено здраве "Роберт Кох" каза, че консултативната група за ваксините в страната, съставена от независими експерти по ваксините, е потвърдила препоръката си, че бустерни дози извън стандартния курс на ваксинация с КОВИД трябва да се поставят само на определени рискови групи.

"Хората над 60-годишна възраст, както и рисковите групи, трябва да се ваксинират", каза 60-годишният министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който днес също се подложи на допълнителна ваксинация.

Решението на Германия да се насочи към възрастните хора, хората в риск или хронично болните, работниците в домове за възрастни хора, здравните специалисти и тези, които са в близък контакт с изложени на риск хора, до голяма степен съвпада с това на други европейски държави като Франция, Италия и Великобритания. Вликобритания постави на преден план хората над 75 години, тези в домове за възрастни и хората с понижен имунитет. 

COVID-19 може да предизвика антитела, свързани с автоимунни заболявания

Това е в ярък контраст с много по-всеобхватния подход в САЩ, където миналата седмица Центровете за контрол и превенция на заболяванията одобриха поставянето на новите ваксини срещу КОВИД, които се отнасят за всички над 6-месечна възраст.

Миналия месец регулаторните органи на ЕС дадоха зелена светлина за актуализираната ваксина на "Пфайзер" и нейния германски партньор "Байонтех", която е насочена към варианта XBB.1.5 на "Омикрон" . Актуализираната ваксина на "Модерна" също е напът да получи одобрение, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1016 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.18 | 17:01

2
И как да спрат като са кукли на конци на новия либерал-фашагски ред?

2023.09.18 | 16:48

1
Айде спрете се вече

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини