ЕП ще избере в сряда нов зам.-председател на мястото на обвинената в корупция Ева Кайли

  • 16 януари 2023 19:09

  • 293
  • 1
ЕП ще избере в сряда нов зам.-председател на мястото на обвинената в корупция Ева Кайли
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент (ЕП) ще избере в сряда нов заместник-председател на институцията на мястото на Ева Кайли, обвинена в Белгия в корупция и пране на пари. Това съобщи в началото на първата за годината сесия на евродепутатите в Страсбург председателят на ЕП Роберта МецолаРоберта МецолаРоберта Мецола е роден на 18 януари 1979 г., в Сейнт Джулианс, Малта. Тя е третата жена, предаде БТА.

Списъкът с кандидатите ще бъде готов утре вечер, отбеляза Мецола. Тя съобщи, че белгийските власти са поискали свалянето на имунитета на евродепутатите Андреа Коцолино и Марк Тарабела. По нейните думи искането е прехвърлено за оценка от парламентарната комисия по правни въпроси.

ЕП се гордее с откритостта и достъпността си, които създават доверие, затова спрямо всяка злоупотреба с ЕП трябва да се действа решително и слабостите да бъдат отстранени, заяви Мецола. Събитията от миналия месец създадоха нужда да възстановим доверието на европейските граждани, те справедливо искат отчетност и почтеност, добави тя по повод разкритията за корупция сред евродепутатите и техните сътрудници в интерес на Мароко и Катар.

Мецола съобщи, че първите стъпки в отговор на скандала вече са очертани. По нейните думи бъдещите мерки ще засегнат също бившите евродепутати, както и представителите на държави извън ЕС, които търсят взаимодействие с евродепутатите.

Тази вечер ЕП гласува извънредна точка в дневния ред на сесията за утре, за да бъде обсъден скандалът, станал известен като "Катаргейт".

Говорители на ЕП днес уточниха на пресконференция, че евродепутатите, срещу които са повдигнати обвинения, ще продължат да получават заплатата и добавките от ЕП, докато влезе в сила окончателна присъда. По техните думи е възможно да бъдат прекратени договорите с уличените парламентарни сътрудници. Според тях решението на ЕП по поисканите имунитети на Коцолино и Тарабела може да се очаква през февруари.

Ева Кайли и нейният партньор Франческо Джорджи бяха задържани в Брюксел през декември миналата година. Двамата все още не са освободени от ареста и се очаква мерките им да бъдат отново разгледани от съда до края на месеца.

Ева Кайли остава в ареста

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 00:28

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини