Промени в Закона за хазарта в Швеция премахват ограничителните маркетингови разпоредби

  • 03 януари 2023 14:48

  • 924
  • 0
Промени в Закона за хазарта в Швеция премахват ограничителните маркетингови разпоредби
© Novini.bg

Както повечето страни, Швеция също се опитва да актуализира законите си за хазарта, целейки да защити в по-голяма степен потребителите.

Миналия януари страната реши да не въвежда по-строги ограничения за онлайн хазарта. Сега, след като окончателните промени в Закона за хазарта са напът, се оказва, че това няма да попречи на операторите да рекламират дейността си, пише casino.org.

Законопроектът, който правителството публикува преди два дни, съдържа редица промени, в т.ч. и забрана за промотиране и рекламиране на хазартна дейност от нелицензирани брандове. За радост на индустрията, законопроектът не забранява телевизионните реклами на легален хазарт и игрални продукти.

Сред останалите промени е задължението за по-голяма отговорност при рекламирането на хазартни игри.

Компании от онлайн хазартния сектор подписаха меморандум за социално отговорна реклама на своята дейност

Социалният министър на Швеция Ардалан Шекараби, изготвил законопроекта, обясни, че усилията на правителството ще бъдат насочени срещу агресивните хазартни реклами, лансиращи "най-рисковите игри".

Шведската търговска асоциация за онлайн залози (ШТАОЗ) подкрепя предвижданите промени. Оттам определиха като "разумна стъпка", че законопроектът не предвижда забрана за рекламиране на хазартна дейност по телевизията.

Това е напълно в съответствие с това, което правителството обяви, че ще включва, и ние сме предпазливо обнадеждени за този законопроект. Най-впечатляващото всъщност е това, което не е включено в предложението, а именно да се забрани рекламирането на хазарт по телевизията, радиото и стрийминг медиите между 6 ч. сутринта и 9 ч. вечерта, коментира председателят на ШТАОЗ Густав Хофщед.

От ШТАОЗ все пак имат резерви относно раздела за "повишена отговорност".

В тази връзка Хофщед заяви, че възприема предпазливо оптимистичен подход към промените.

,,Изглежда, че това е парафраза на класификацията на риска и самата неяснота какво всъщност означава създава правна несигурност'', обясни той.

Последвайте канала на

Novini.bg
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини