Поредна жп стачка във Великобритания

  • 03 януари 2023 10:51

  • 477
  • 0
Поредна жп стачка във Великобритания
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Във Великобритания днес започва поредна 48-часова стачка на железопътни работници, която се очаква да причини сериозни затруднения за транспорта след завръщането на страната към нормален живот след Коледните празници, предава БНР. 

Около 40 000 членове на профсъюза RMT, който защитава правата на работниците в сектора, ще стачкуват днес и утре. Още една 48-часова стачка ще последва тази седмица – в петък и събота. В четвъртък отделно ще стачкуват машинистите на влакове, което означава, че железниците ще бъдат почти напълно парализирани през първата работна седмица на новата 2023 година.

Пътуващите с влакове бяха призовани да търсят алтернативи. Днес започват 48-часови стачни действия също повече от 100 служители от Пътна служба, които следят за движението по пътищата и оператори в контролни зали, работещи за Националните магистрали в Англия.

Макар и да се предполага тази стачка няма да има сериозен ефект, очакванията са пътищата да бъдат много натоварени през тези два дни имено, защото поради невъзможност да ползват влакове много хора ще предпочетат автомобилите си.

Очакват се нарушения в жп транспорта на Острова и в началото на новата година

Генералният секретар на RMT Мик Линч предупреди, че стачките на жп работниците ще продължат докато правителството престане да блокира постигането на сделка по трудовия спор за заплати и условия на робата.

Според вестник „Таймс“  министрите се опасяват, че милиони пътници ще се откажа от влаковете в резултат на най-сериозното нарушаване на този вид транспорт за последните 30 години.

Правителствен източник е цитиран от вестника да казва, че „това е акт на самонараняване, защото цяло едно поколение просто ще отпише железниците“. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини